Judeţul unde un sfert din absolvenţii de liceu au cerut ajutor de şomaj. De ce preferă să stea acasă

Ultimul update: Marti 15 August 2017 15:16
Data publicarii: Duminica 13 August 2017 19:42
Categorie: Social

Într-o țara că România în care tot mai puțini oameni au un loc de muncă și țin de el, peste 14 mii de tineri care au absolvit recent liceul preferă să se bucure de vară și să stea acasă.

Cei mai mulți vânează indemnizația de șomaj, de 250 de lei pe luna. Statul acordă acest ajutor timp de o jumătate de an absolvenților cu sau fără diplomă de bacalaureat, care nu merg la facultate și n-au nicio slujbă.

Alexandra a terminat anul acesta un liceu din Gorj dar nu se grăbește să își caute de lucru. Stă cu părinții care îi dau bani de buzunar și o întrețin iar astăzi s-a înscris și pentru ajutorul de șomaj. “Am venit să depun actele pentru șomaj. Nu am găsit o slujbă și nu mă grabesc”.

La fel ca ea au procedat 700 de absolvenți de liceu din Gorj. Aproape la fel de mulți sunt și în Prahova.

Marius a terminat un liceu din Sângeru și s-a înscris la șomaj pentru că, spune el, mai vrea să copilărească. Anca din Botoșani în schimb povestește că a încercat să se angajeze dar... "Inițial mi-am depus dosarul la șomaj și mai apoi am încercat să îmi găsesc un loc de muncă dar mi s-a spus că am nevoie de experiență în domeniu. Neavând experiență, nu am avut cum să mă angajez."

"Prima Chirie": somerii care isi gasesc job in alt oras vor primi cel mult 900 RON. "Nu m-as muta nici pentru 5.000 de euro"

"Dacă tot se dau cei 250 de lei pentru șomaj, i-am zis să depună dosar pentru că din șomaj altfel te angajeza cineva", spune tatăl fetei.

Datele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că după terminarea liceului, în toată țara peste 14 mii de absolvenți au solicitat ajutor de șomaj. Printre județele cu cei mai mulți tineri care au îngroșat rândurile șomerilor este și Vaslui. Acolo un sfert dintre absolvenți promoției 2017 stau degeaba pe banii statului.

Laura Toporascu, purtător de cuvânt AJOFM Vaslui: "S-au înregistrat 714 absolvenți ai promoției 2017, din care 423 sunt femei. Absolvenții care s-au înregistrat în termen de 60 de zile de la absolvire, pot beneficia de indemnizație de șomaj. Această este în sumă de 250 lei."

Ajutorul de șomaj se acordă pentru o perioadă de 6 luni. În această perioadă, ținerii primesc gratuit și consiliere că să își găsească un loc de muncă.

Tinerii someri pana in 24 de ani care nu mai studiaza vor primi finantare de la stat. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

Tinerii someri pana in 24 de ani care nu mai studiaza vor primi finantare de la stat. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

VIDEO PROTVPLUS.RO

bacau

În Bacău, un bărbat disperat că nu are apă a ieșit complet dezbrăcat în stradă

Smiley a semnat pentru campania #fărăpenali. Tudor Chirilă: ”Eu am semnat”

O adolescentă de 15 ani i-a uimit pe medici. Este însărcinată a treia oară

Sancțiuni noi pentru restanțierii la întreținere. Se pot trezi cu apartamentul ipotecat

Câinele care a salvat un biciclist rănit pe munte a fost adoptat de vicepreședintele CJ Caraș Severin

Locuitorii Bacăului s-au întors în timp cu 100 de ani: cară apă cu găleata

bloc, locuinte, Bucuresti

Modificări importante pentru proprietarii de locuinţe. Președintele a promulgat noua lege

Bloc bântuit de șerpi și șobolani, în Câmpina. Cine locuiește în el

Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi

Premiul pe care îl vor câștiga agricultorii din Olt pentru cea mai mare roșie din județ

Scandalul ţânţarilor în Capitală. Cele două tipuri de insecte sunt purtătoare de virus WestNile

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Tradiții și superstiții de Sf. Ilie: ritualul fetelor nemăritate