Inspectorii DSP susțin că viermii de la Spitalul Galați ar fi apărut din cauza ventilației

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Apar primele explicaţii, nu foarte convingătoare, pentru viermii filmaţi de părinţii unei paciente într-o baie a Spitalului de Pediatrie din Galaţi.

Ar fi apărut din cauza unei probleme de ventilaţie, susţin inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică, după controlul făcut luni.  

Scandalul a izbucnit după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, tatăl unei fetițe internate a postat pe rețelele de socializare imagini dintr-un grup sanitar în care se vede cum viemii colcăie pe lângă vasul de toaletă. 

Luni dimineață, tatăl fetiței internate a depus o plângere la conducerea Spitalului de Pediatrie. Spune că a mai trimis scrisori și la Ministerul Sănătății, precum și la Direcția de Sănătate Publică Galați. Direcția de Sănătate Publică se autosesizase și a trimis inspectorii în control.

Primele lor concluzii arată că larvele filmate de pacienți ar fi apărut din cauza umezelii, pentru că băile din secția respectivă, recent renovată, nu sunt ventilate corespunzător. 

Au fost făcute și câteva recomandări: să fie schimbat mobilierul de baie și să fie asigurate guri de aerisire. Oricum, conducerea spitalului spune că a verificat toate grupurile sanitare și că nu ar mai fi observat probleme. 

"La Spitalul de Copii din Galați, în baie, avem viermi. Mai sunt o grămadă." 

Imaginile revoltătoare au fost filmate vineri, pe 9 martie, de mama unei fetițe internate în Spitalul de Pediatrie din Galați. Surprinzător, conducerea spitalului spune că dezinsecția periodică fusese făcută chiar cu o zi înainte, pe 8 martie. 

Asta nu a împiedicat apariția larvelor pe lângă cădița de dus și vasul de toaletă. Tatăl a depus o plângere și la secretariatul spitalului.

Mihai Patriche, tatăl copilului internat: "Am scris și despre situația de la secția de primiți urgențe, pentru că este într-un stadiu deteriorat avansat. Efectiv, gresia se desprinde de pe jos, pereții sunt murdari, ușile sunt strambe, murdare și așa mai departe. Pe la intrări sunt gunoaie mai mereu pe jos."

Conducerea unității medicale a făcut propria anchetă și, potrivit medicilor, nu au mai sesizat probleme.

Dr. Silvia Ghinescu, Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan", Galați: "Toate băile au fost verificate, toate grupurile sanitare, coloana a fost verificată - nu s-au găsit vectori târâtori. Probabil cazul este unul izolat. S-au luat măsuri, s-a închis salonul pentru reabilitare și pentru refacerea mobilierului de baie."

În paralel, Direcția de Sănătate Publică a făcut un control și a venit cu recomandări.

Dr. Liliana Iordăchescu, Direcția de Sănătate Publică Galați: ”Ultima dezinsecție a fost efectuată în 8 martie, conform graficului, în toată unitatea sanitară. Viemii prezentați în mass-media ar fi putut apărea în urmaumidității excesive din grupul sanitar reclamat, ca urmare a ventilației artificiale ineficiente. S-a recomandat asigurarea ventilației corespunzătoare."

Grupul sanitar în care au fost filmate larvele a fost închis, iar mobilierul de baie urmează să fie schimbat.

Fetița bărbatului care a făcut sesizarea a fost transferată la Terapie Intensivă și starea ei de sănătate este bună.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO