INCREDIBIL! Furtunile au transformat Marea Neagra in Marea Rosie

Ultima actualizare: 08-10-2012 09:19
INCREDIBIL! Furtunile au transformat Marea Neagra ...
INCREDIBIL! Furtunile au transformat Marea Neagra ...

UPDATE: Parca s-a mutat Marea Rosie la Vama Veche: de cateva zile, apa in acea zona are o nuanta...caramizie. Este un fenomen rar, dar usor de inteles, spun specialistii.

Situatia i-a luat prin surprindere si pe specialistii de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina din Constanta, care spun ca este extrem de rara. Cum in apa s-au format doua pete mari, pe o raza de doi kilometri, tocmai in zona rezervatiei Vama Veche - 2 Mai, cercetatorii s-au temut ca vietuitoarele marine protejate, care traiesc acolo, ar putea avea de suferit.

Au facut insa cateva teste si anunta ca n-au motive de ingrijorare. In schimb, situatia este cu totul alta in ceea ce priveste falezele. Argila care a colorat marea a ajuns in apa dupa ce faleza din zona s-a erodat ingrijorator in aceasta iarna.

Vijeliile din iarna au lasat rani adanci in faleza din sudul litoralului. Bariera inalta de pamant de langa tarm s-a subtiat, iar localnicii spun ca marea si vantul puternic au inghitit in trei-patru luni si cativa metri de plaja.

Ingrijorator e faptul ca marea a mai macinat o parte din tarm si ca, odata cu fiecare furtuna, faleza se micsoreaza. Ar fi nevoie de diguri de protectie, insa nu sunt bani, spun cei de la Apele Romane. Bine macar ca Marea Neagra devenita rosie nu afecteaza pestii sau calutii de mare din acea arie naturala protejata, unica in lume.

Autoritatile se tem totusi ca si alte zone de pe intreg litoralul au fost afectate de furtunile puternice. Tot in urma lor si portiuni de plaja din Mamaia au fost "cucerite" de mare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO