Economia a inchis anul 2011 pe plus. Cele mai profitabile domenii: agricultura, turismul, serviciile

Dată publicare: 12-03-2012 17:56
Dată actualizare: 25-08-2012 03:12


Agricultura a inregistrat productii record, dar si alte domenii au avut cresteri. Spre exemplu, turismul a atras peste un milion si jumatate de straini, care si-au petrecut vacanta in Romania.

Asa arata jumatatea plina a paharului, pentru ca am putea intra iar in recesiune, la sfarsitul lunii martie. A spus-o chiar ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

Pe Lidia si pe sotul ei i-am surprins in centrul vechi al Capitalei, fascinati de atmosfera romantica intretinuta de muzicanti. Ea e din Bulgaria, el din Rusia, dar sunt stabiliti in Republica Moldova. Demult isi doreau o vacanta la Bucuresti.

Anul trecut, un milion si jumatate de straini ne-au vizitat tara, cu 13% mai multi ca-n 2010, potrivit unui raport al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Turism. Un procent care se apropie de varful istoric al perioadei post-decembriste, atins in anul 2007.

In 2010, cei mai multi oaspetii au venit din Germania, Italia si Franta. Ei au preferat sa se relaxeze in Delta Dunarii, in statiunile balneare sau montane, dar si in Capitala.

De departe insa, sectorul care a avut cea mai mare pondere in cresterea economica a fost agricultura. Fermierii au strans in hambare cele mai bune productii din ultimii 5 ani. Au recoltat 8,5 milioane de tone de grau si 11 milioane de tone de porumb.

Inclusiv industria si serviciile au mers bine in 2011. Nici pentru sectorul IT, 2011 NU a fost un an rau. Vanzarile au crescut cu 25%, iar produsele romanesti sunt apreciate peste hotare.

Saptamana trecuta, Razvan Baraitaru, un roman nascut in Cernavoda, a fost invitat sa prezinte jocul pe care l-a conceput special pentru noul iPad al celor de la Apple.


VIDEO PROTVPLUS.RO