I s-a demolat abuziv casa in 1989 si nici acum nu a primit alta in loc. "Dosarul e blocat, moare pana cand se rezolva"

21-07-2016 17:23


Un barbat de 71 de ani, din Cluj, isi cauta dreptatea de multa vreme: casa i-a fost demolata abuziv inainte de Revolutie, iar statul ar fi trebuit sa il despagubeasca.

Nu s-a intamplat asa, iar barbatul a ajuns sa stea intr-o camaruta, fara apa si caldura, si abia daca reuseste sa supravietuiasca de pe o zi pe alta. Desi a castigat procesul cu statul in 2012, nici pana astazi nu a primit o locuinta, iar toti banii din pensie ii da pe chirie si medicamente.

Domnul Iosif a fost pe vremuri fotoreporter in Cluj-Napoca. Locuia intr-o casa aproape de centrul Clujului. In 1989, a plecat pana in Budapesta, insa nu s-a mai intors o perioada, cand a vazut ca in tara a inceput Revolutia. A revenit trei ani mai tarziu, dar si-a gasit casa demolata, fara sa fi fost anuntat in prealabil.

Iosif Zagor: "Prima casa mi-a demolat-o primaria, ca sa largeasca drumul. Pai, nu primaria ar trebui sa imi dea despagubire sau casa sociala unde sa stau?"

A asteptat despagubiri de la statul roman pana in 1996, dar a si muncit si a reusit sa isi stranga bani si sa isi cumpere o alta locuinta. Zece ani mai tarziu, garsoniera a fost retrocedata vechilor proprietari si el a ajuns din nou in strada. S-a vazut nevoit sa se mute in chirie si, disperat, si-a cautat dreptatea in instanta.

A castigat procesul in 2012, dar nici pana acum nu a primit un leu pentru casa demolata. Conform legii, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor ar trebui sa stabileasca valoarea despagubirilor.

Flaviu Muresan, avocat: "Deci din anul 2012, dosarul a ajuns la ANRP abia in 2014. Iar din 2014 acest dosar zace. Este situatia clasica a dosarelor care se afla la ANRP, sunt mii de dosare. Din pacate, nu exista o cale legala de a oblige ANRP la realizarea documentatiilor si a face propunerea efectiva a valorii despagubirilor, iar intre timp domnul Zagor moare".

Domnul Iosif sta intr-o camera inchiriata, pentru care isi da jumatate din pensia de 400 de lei. Este si foarte bolnav, asa ca banii care ii raman abia daca ii ajung pentru medicamente.

Barbatul se inghesuie intr-o camaruta de 9 metri patrati, fara utilitati.

Iosif Zagor: "N-ai o apa, n-ai o caldura. Vine iarna, daca mai stau aici iarna, aici inghet, aici mor. Nu am pe nimeni numai pe Domnul am. Singur pe Domnul."

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor nu a comentat acest caz.

VIDEO PROTVPLUS.RO