Hristos a inviat! Milioane de romani au participat la slujba de Inviere

Ultima actualizare: 08-09-2012 19:44

Este Pastele, cea mai veche si mai stralucita sarbatoare a crestinatatii, cand primim vestea ca Iisus a inviat din morti, dupa ce s-a jertfit pentru noi.

 

Lumina sfanta a ajuns sambata noapte in casele noastre tocmai de la Ierusalim. La Suceava, arhiepiscopul a adus-o cu avionul, iar la Constanta, faclia a fost purtata de preoti pe mare.

La Iasi, in schimb, oamenii au devenit nerabdatori si s-au imbulzit sa ia primii lumina.

Peste 10.000 de oameni au venit la Catedrala Mitropolitana. Asteptarea luminii n-a avut nimic sfant, a fost mai mult un concurs de putere.

Norodul starnit a fost cat pe ce sa-i dea jos gramada pe preoti; jandarmii au fost nevoiti sa faca un cordon in jurul lor.

Cei care au razbatut pana la lumina luata direct de la preot, care se spune ca te protejeaza de toate relele, au aprins o torta intreaga, daca tot au avut atata de luptat.

Iar in Bulgaria, mii de turisti romani au avut surpriza sa auda ca preotii au spus cateva vorbe si in limba noastra. E impresionant sa vezi ca la Nisipurile de Aur sunt 90% romani si slujba de Inviere se spune si in limba romana.

Tot pe malul marii, dar la Constanta, lumina a venit pe apa, intr-o barca ce a fost trasa cu franghia la mal de un agent de paza vanjos, care a vegheat ca Sfintiile Lor sa nu se ude si sa nu stinga lumina.

Plaja sclipea inviata de mii de flacari aparate cu palmele de multimea care a cantat odata cu preotii.

In Romania, lumina sfanta a venit de la Ierusalim adusa cu avionul, de o delegatie de preoti. A ajuns apoi in 30 de orase, pentru ca la miezul noptii credinciosii sa o primeasca la randul lor.

La Suceava, Arhiepiscopul a coborat cu flacara lumanarilor aprinse din avion si a impartit-o preotilor din tot judetul.

Peste 20.000 de oameni au participat si in Capitala la Slujba de pe Dealul Mitropoliei. Vestea Invierii le-a fost data de Patriarh.

Impresionanta a fost slujba din noaptea sfanta de la manastirea Tismana, pe care PRO TV a transmis-o in direct.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO