Gata cu cozile in farmacii! Medicamente compensate eliberate nelimitat


Ultimul update: Joi 19 Mai 2011 14:44
Data publicarii: Luni 29 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Asa promite Ministrul Sanatatii. De luna viitoare, nu vor mai exista cozi in farmacii, iar bolnavii nu vor mai tremura de groaza ca nu-si gasesc pastilele.


Suna bine, dar este imposibil de aplicat, spun farmacistii. 

Hotararea a fost luata in Biroul Politic al PNL si se vrea o rezolvare a problemei medicamentelor compensate. Ministrul Sanatatii spune ca in sedinta de guvern de miercuri se va lua decizia de renuntare la plafoane in farmacii. Asta inseamna ca bolnavii ar putea primi medicamente in sume nelimitate si nu in limita unor bugete fixe cat este in prezent. 

"Am prezentat o informare BPC si, incepand cu data de 1 octombrie, plafoanele la farmacii in Romania se vor desfiinta. In acest sens, vom pregati o hotarare de guvern pe care o vom aproba in sedinta de miercuri. (...) Asta inseamna ca atunci cand un cetatean primeste o reteta in regim de compensare el se va adresa farmaciei, in orice zi, la orice ora si nu vor mai fi probleme de eliberare de medicamente", declara Eugen Nicolaescu.

Decizia ar putea sa goleasca bugetul Casei Nationale de Asigurari intr-un timp foarte scurt. Tocmai de aceea, reprezentantii Colegiului Farmacistilor spun ca masura, desi una buna pentru pacienti, este una cu iz electoral si nu va putea fi sustinuta finaciar pe termen lung. Cu atat mai putin nu poate fi pusa in aplicare din 1 octombrie, pentru ca trebuie semnat un contract cadru intre farmacisti si casele de asigurari de sanatate.

Farmacistii au sustinut intotdeauna renuntarea la plafoanele medicamentelor compensate ca fiind o masura buna si pentru populatie, dar s-au lovit intotdeauna de opozitia Ministerului Sanatatii.

Nicolaescu cere verificarea bilantului operatiilor din 2006
Presedintele critica Guvernul: educatia si sanatatea au mari lipsuri
VIDEO PROTVPLUS.RO