Guvernul are de ales intre companii sau salarii. Masura prin care romanii ar putea castiga mai mult

07-10-2013 18:53


Pana la sfarsitul acestei luni, coalitia de la putere va lua cea mai importanta decizie economica din mandatul cabinetului Ponta.

Premierul spune ca are de ales intre reducerea contributiilor de asigurari sociale, adica bani mai multi pentru jumatate de milion de companii din Romania, sau neimpozitarea salariilor mici si, automat, lefuri mai mari pentru cateva sute de mii, chiar milioane de romani.

Totul depinde insa de incasarile bugetare, dar si de acordul celor de la FMI.

Neimpozitarea salariilor mici inseamna un plus de 87 de lei pe luna la salariul minim pe economie. Intr-un an se strang banii pentru intretinerea pe 3 luni. La un salariu de 1000 de lei castigul este de 150 de lei pe luna, intr-un an ar insemna o rata la programul Prima Casa.

Pe partea cealalta, reducerea contributiilor de asigurari sociale inseamna economii pentru firme. O companie cu 10 angajati pe salariul minim si inca 10 cu salariul mediu ar economisi intr-un an 11.000 de lei. Cu banii astia ar putea sa mai angajeze inca un om pe salariul minim.

Initial, in USL se discuta doar despre reducerea contributiilor de asigurari sociale, o masura liberala, menita sa ajute mediul de afaceri: "Scaderea CAS-ului e element in programul de guvernare. Este o decizie pe care am luat-o si pe care suntem hotarati si cred ca vom avea concursul si al partenerilor din PSD sa o introducem", declara Crin Antonescu.

Pentru aceasta masura e nevoie de multi bani. In septembrie, Liviu Voinea calculase ca reducerea contributiilor ar produce o gaura de 3 miliarde de lei in buget. Il contrazice insa consilierul lui Daniel Chitoiu, potrivit caruia impactul negativ ar fi la jumatate. Pentru neimpozitarea salariilor, deocamdata nu sunt estimari.

"Nu pot fi amandoua odata. Poate fi ori una, ori alta, dar intai trebuie sa ne uitam pe spatiul fiscal si pe cati bani avem", sustine premierul Victor Ponta.

Neimpozitarea salariilor mici este o masura mai degraba sociala, introdusa in discutia publica in ultimele 24 de ore, de premier. Autoritatile nu au decis inca pana la ce salariu vor fi scutirile de impozit. In Romania, jumatate dintre salariati au lefuri mai mici de 1500 de lei.

Tags: salarii, cas, angajati,

VIDEO PROTVPLUS.RO