Fructele pentru care UE oferă fonduri românilor. Kilogramul poate ajunge și la 80 de lei


Ultimul update: Sambata 04 Mai 2019 19:46
Data publicarii: Sambata 04 Mai 2019 18:11
Categorie: Stiri Economice

Livezile de nuci devin tot mai atractive pentru cultivatori. Pe piața europeană, cererea este în creștere, așa că Uniunea le oferă mai ușor fonduri nerambursabile celor care vor să planteze nuci.

În prezent, țara noastră are una dintre cele mai mari producții de nucă din Europa, iar specialiștii spun că suprafețele se măresc.

Numai în vestul ţării, în judeţele Timiş şi Arad, vor fi în total, în următorii 2 ani, 1.000 de hectare de nuc, multe dintre ele plantaţii noi. Cei care au început astfel de livezi, sunt motivaţi de banii europeni, care se acorda mai uşor în acest caz.

30.000 de euro au investit proprietarii pentru mărirea acestei suprafeţe cu nuc, din judeţul Arad, cu alţi 1500 de pomi.

Tudor Păiușan, şef fermă: "Prima recoltă se va face în aproximativ 5 ani şi sperăm că la capacitatea maximă să producă aproximativ 6 tone pe hectar. Toată producţia noastră va merge la export".

Un hectar de nuc se poate înfiinţa cu 5-6000 de euro dacă vorbim de nuc altoit sau 3000 de euro dacă e nuc din sămânţa.

Alin Dobrei - profesor Universitatea de Ştiinţe Agricole Timişoara: "Undeva, procentual, cheltuielile se pot face cu fonduri europene în procent de 50-70 la sută. În cea mai mare parte nucă merge pentru industrie, pentru procesare, dar şi efectiv pentru consumul ca atare."

Și livezile de migdali sunt tot mai populare

Pe lângă nuci, alţii cultivatori au amenajat livezi de migdali. Soţii Păun, din judeţul Constanța, au investit acum patru ani 200.000 de euro într-o plantaţie cu soi autohton, de la staţiunea Valea lui Traian.

Cele 15 hectare de plantaţie vor da tot atâtea tone de migdale. Stocarea şi depozitarea fructelor nu este foarte costisitoare.

Georgiana Păun, proprietar livadă: "Migdalele şi nucile sunt fructe cu coaja tare lemnoasă, nu necesită nişte temperaturi anume sau comercializare imediată cum sunt fructele moi."

La piaţă, kilogramul de migdale se vinde cu până la 30 de lei, în coaja, iar kilogramul de sâmburi cruzi poate ajunge şi la 80 de lei.

La migdal se poate folosi un braţ mecanizat, un braţ vibrator, care apucă trunchiul copacului, este prevăzut cu o prelată care se înfăşoară în jurul trunchiului şi toate fructele cad în acea prelate pentru că mai apoi să fie puse în lădiţe.

Nucile şi migdalele, bogate în magneziu, ajuta la refacerea celulară. Aduc un plus de vitamine şi fibre şi ajuta la prevenirea unor boli cardiovasculare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

O fetiţă de 3 ani a murit în urma unei infecţii cu E.coli. Ce ar fi mâncat copila
România, invadată de căpşunile turceşti ieftine.
VIDEO PROTVPLUS.RO