Enoriasii vor biserici cu termopane! Chiar daca sunt monumente istorice

Dată publicare: 13-09-2008 00:00
Dată actualizare: 01-05-2012 09:23


Bisericile de la sate, unele demne sa intre in patrimoniul national, isi schimba infatisarea precum niste vile intrate in renovare.

Totul se face pe banii satenilor, mandri ca in casa Domnului sunt termopane la ferestre, var lavabil pe ziduri si calorifere in altar si naos.

Satenilor din Carstanesti, judetul Valcea, le e mai mare dragul sa mearga duminica la biserica. Preotul a decis sa varuiasca peretii exteriori intr-o culoare vie, a pus termopane si a instalat o centrala termica. Totul pentru confortul enoriasilor.

Tot in Valcea, la Burta Mironesti, un lacas construit inca din 1778, monument istoric, a avut parte de un "face-lift" fundamental. Si nu doar pentru folosul credinciosilor, ci si pentru al preotilor.

In Dolj, la Bratovoesti, enoriasii se roaga intr-un lacas vechi de un secol, dar care arata ca scos din cutie. Aluminiul se vede peste tot, iar vitraliile de odinioara au fost inlocuite cu autocolante lipite pe termopane. Aici, batranii duc dorul vechii biserici. Mai-marii Mitropoliei Olteniei nu par insa deloc deranjati de schimbarea la fata a bisericilor din sate.


VIDEO PROTVPLUS.RO