Eclipsă de Lună ianuarie 2018: Superstiții și tradiții

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Eclipsa de Lună este un fenomen astronomic care, în ciuda explicațiilor științifice, a inspirat și fascinat mai multe generații.

Dat fiind faptul că fenomenul este unul cu totul special și rar, a devenit o sursă a legendelor și a miturilor, printre acestea strecurându-se și numeroase superstiții,.

Superstițiile legate de eclipsa de Lună se referă, în special, la fertilitate. În tradițiile antice se bănuia că femeile însărcinate trebuie să poarte îmbrăcăminte de culoare roșie pentru a se proteja de spiritele rele. În plus, viitoarelor mame nu li se recomandă să-și atingă pântecele pe timp de eclipsă pentru că în caz contrar copilul se va naște cu semne. Cât despre copiii concepuți în perioada eclipsei, se credea că vor fi posedați de demoni.

În timpul elipsei nu ar fi indicat să se pregătească masa sau să se gătească, iar toată mâncarea preparată trebuie să fie aruncată după trecerea fenomenului rar.

În tradiție se zvonea că bolta cerească capătă forța de a otrăvi pământul, motiv pentru care oamenii acopereau fântânile, de pildă. În plus, pentru a-și proteja căminele, vasele și farfuriile erau întoarse.

Și totuși există și o parte frumoasă a superstițiilor legate de eclipsa de Lună. Îndrăgostiții care se sărută în acel moment vor rămâne pentru totdeauna împreună și vor fi fericiți.

O altă superstiție mai puțin obișnuită spune că persoanele care adorm cu părul ud riscă să devină lunatice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO