Dorința a 10 frați premianți care își fac temele la lumina lumânării: "Nu sunt bani"

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

O familie cu zece copii din judeţul Iaşi este pusă la grea încercare, acum în prag de iarnă. Bieţii oameni locuiesc pe un deal, fără energie electrică, într-o casă veche ce stă să se dărâme.

Părinţii muncesc cu ziua prin sat pentru a-şi ţine copiii la şcoală iar cei mici îşi fac temele la lumina lumânărilor. Toţi sunt premianţi, primesc burse şi speră că vieţile lor să se schimbe în bine.

Familia Ciobanu locuieşte într-o casă bătrânească. Geamurile sunt crăpate, pereţii şubrezi iar acoperişul riscă să cadă la prima ninsoare.

Aici trăiesc 12 suflete. Cel mai mic dintre copii are aproape 2 ani, iar fata cea mare a împlinit 20 şi după absolvire încearcă să îşi găsească un loc de muncă în oraş pentru a-şi ajuta familia. Ceilalţi merg spre şcoală şi grădiniţă pe jos, peste dealuri, până ajung la microbuzul şcolar.

Elena Ciobanu, 42 ani: "Foarte greu mă descurc. Mă mai ajută fetele."

Reporter: "Cum e când plouă, când vine ninsoarea cum merg la şcoală?"

Elena Ciobanu: "Aşa merg...îşi iau schimburi şi se schimbă acolo sus."

Reporter: "Care e cea mai mare nevoie?"

Elena Ciobanu: "Să am o căsuţă în sat şi o maşină de spălat şi lumină de la ora 6 dimineaţa şi până seara fac pe afară, fac mâncare în casă, cu lumânarea îi ajut la teme".

După lăsarea întunericului cei mici îşi fac temele la lumina lumânărilor. Acum ceva timp le-a fost dăruit un generator dar s-a defectat.

Reporter: "Ce îşi doresc copiii?"

Ioan Ciobanu, 47 ani: "Să aibă o căsuţă, lumina şi un televizor. Nu avem cu ce face o casă...nu sunt bani. Suntem cu ziua, nu are cine să mă ajute".

Deşi a împlinit doar 10 ani Nicoleta este că a doua mamă pentru cei mici.

Reporter: "Ai grijă de surioara ta?"

Nicoleta: "Da"

Reporter: "La şcoală?"

Nicoleta: "E bine. Eu mi-aş dori când mă fac mare să fiu cântăreaţă. Părinţii mei au nevoie de o casă şi cu lumina e greu".

Reporter: "Temele?"

Nicoleta: "La lumânare."

Ioana, 6 ani: "Desenăm, coloram, ne jucăm, scriem."

Reporter: "Ce faceţi voi seara?"

Ioana: "Ne facem temele şi ne mai jucăm prin casă".

Reporter: "Ţi-ai dori să ai o casă?"

Ioana: "Da".

Din prag Ioana îşi spune cu voce tare cea mare dintre dorinţe.

Reporter: "Ce dorinţa ai?"

Ioana:"O bicicletă".

Orice ajutor este binevenit pentru această familie sărmană. Copiii au nevoie de haine şi de rechizite iar părinţii speră să găsească o soluţie pentru un nou generator pentru a avea lumina în casa până când vor avea bani să îşi contruiască o altă în sat.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO