Doar 151 de locuri la cresele din Bistrita. Cererea e de 5 ori mai mare

10-05-2011 13:40

Mame epuizate, cu prunci in brate, stau mai nou cu orele in fata primariilor din toata tara. Cer un lucru decent si in acelasi timp imposibil in Romania: sa isi inscrie copiii la cresa.

Numai ca statul nu s-a grabit sa deschida noi institutii, asa ca este bataie pe cele facute de Ceausescu.

La Bistrita, cresele din oras au in total 151 de locuri disponibile, in conditiile in care ar fi de cinci ori mai multi doritori. Pentru ca stiu asta, cel putin 80 de mame au stat astazi la rand de la 07.00 dimineata in fata Directiei de Sanatate din cadrul primariei.

Cine are bunici sa ii traiasca. Insa nu toti se pot bizui pe un astfel de ajutor. Este si cazul unei femei care este nevoita sa se intoarca la serviciu, mai ales ca sotul ei nu castiga suficient.

Pentru unii, o solutie ar fi cresele particulare, mai scumpe decat cele de stat. Insa in Targu Mures sunt cinci crese de stat si nici una privata in conditiile in care anual se nasc peste 4 000 de copii. Ar mai fi nevoie de cel putin 12 crese pentru a acoperi numarul cererilor de inscriere depuse de parinti.

La Brasov, situatia este ceva mai buna. Exista sase crese private si in plus au devenit accesibile: taxa a scazut, treptat, de la 700 de lei la 350.

Intr-o astfel de institutie, parintii au mai multe optiuni. Isi aduc copiii la 08.00 dimineata si ii pot lua acasa cel mai tarziu la ora 18.00. Din pacate, cei care nu au bani stau si acum la mila primariei.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO