Disponibilizarile intarzie si mai mult adoptiile in Romania

20-09-2010 00:00


Sistemul sarac si fara noima adanceste distanta dintre copiii care asteapta sa fie infiati si cei care ar putea sa le fie mama si tata. Pentru ca sute de asistenti sociali au fost dati afara, acum timpul necesar pentru o adoptie s-a triplat.

In aceste conditii, unele acte, obtinute cu greu de potentialii parinti, expira pana cand dosarul este gata.

Este si cazul lui Micea Popescu, un om care a adoptat deja un baietel. Acum ar vrea sa-i ofere o sansa unui alt copil, insa e aproape imposibil.

Unde n-au fost taiate posturi, s-au sters orele suplimentare, adica exact acele intalniri de potrivire dintre adoptatori si copii. In tot acest timp, adultilor care vor sa ia un prunc acasa le expira actele.

In sistem sunt captivi 44.000 de minori, cei mai multi dintr-o tara a Uniunii. Maria e unul dintre ei. Anul acesta a fost prezentata unui singur posibil parinte.

De fapt, asistentii sociali, ei insisi mai putini si mai saraci, sunt singurii avocati ai acestor copii care nu fac mitinguri sau greve, deci nu au voce publica.

Si daca trebuie sa privim adoptia din perspectiva strict economica, aflati ca dublarea numarului de infieri ar insemna o economie de zece milioane de euro anual pentru bugetul de stat.

 

Tags: copii, adoptii,

VIDEO PROTVPLUS.RO