Deschideti bine ochii daca vreti sa va rezervati vacanta de vara de acum

11-02-2009 00:00


Vorbim despre programul "early booking" pentru destinatiile externe, pe care de altfel l-au copiat recent si hotelierii nostri.


Imediat ce a fost lansat, au aparut si primele rezervari. Gresit, spun specialistii din piata, convinsi ca in cateva saptamani pot aparea oferte si mai bune.

In plin sezon, ne-am putea trezi ca agentiile de turism vand vacante mai ieftine ca acum, cand toate pachetele beneficiaza de o mica reducere. Lucru pe care il recunosc pana si tour operatorii si care ar avea doua explicatii.

Aceleasi pachete in plin sezon ar putea avea reduceri mult mai mari daca oamenii nu vor merge in vacanta si cererea ar fi mult mai scazuta decat in anii trecuti.
Roxana Grigorean-redactor Ziarul Financiar
In primul rand, hotelierii din strainatate au fost mai precauti si au introdus si ei o politica de reduceri. Reduceri, care, asa cum spun si agentiile de turism, devin din ce in ce mai tentante. Prin urmare, daca acum avem un procent de 20%, e posibil ca in cateva luni acesta sa ajunga chiar si la 30%.

In al doilea rand, exista posibiliatea ca, vara aceasta, vanzarile sa nu mearga atat de bine. Ca atare, agentiile sa fie obligate sa mai ieftineasca pachetele si sa-si mai scada din profit. Ofertele pentru vacanta de vara cu reduceri cuprinse intre 5 si 25% au iesit pe piata inca din noiembrie trecut. Cu alte cuvinte, agentii de turism au vrut sa se asigure ca vand si iata, nu au gresit.

Cele mai multe rezervari, de ordinul miilor, sunt asa cum era de asteptat pentru destinatiile ieftine. Vorbim despre Turcia sau Grecia unde un sejur la un hotel de 4 stele, plus transport, nu costa mai mult de 400 de euro de persoana si pentru care hotelierii au facut reduceri semnificative anul acesta. Chiar si asa, lucrurile nu sunt batute in cuie.

Cu alte cuvinte, daca fortati de imprejurari hotelierii si agentii scad mai mult din pret, iar daca mai luam in calcul si reducerile last minute, concediul omului ajunge sa coste si cu 50% mai putin.

Cei care si-au facut deja rezervari prin programul early booking trebuie sa stie ca nu le pot anula si nici modifica.

Tags: turism, vacante,

VIDEO PROTVPLUS.RO