De ce ajung femeile din Romania sa sfarseasca impuscate de soti. Cat de slab e sistemul de stat, care ar trebui sa le apere


Ultimul update: Duminica 14 Mai 2017 06:37
Data publicarii: Joi 11 Mai 2017 18:42
Categorie: Stiri Sociale

Cazurile in care femeile din Romania ajung sa sfarseasca impuscate de soti, dupa ce oricum au acceptat ani la rand abuzuri, ilustreaza cat de slab este sistemul romanesc care ar trebui sa le protejeze.

Ordinele de protectie nu pot fi emise pe loc, desi politistul constata pericolul.

In plus, uneori lipsa probelor, duce la respingerea de catre instanta, a unui astfel de act. Psihologii trag si ei un semnal de alarma. Un agresor care are o arma chiar si neletala, trebuie reclamat ca sa isi piarda permisul.

Cazul Mirelei Iancu, femeia ucisa acum doua zile de sotul ei este o noua dovada ca Romania nu are solutii pentru protectia victimelor violentei domestice.

In acest ca femeia nu a facut sesizari la politie. Pur si simplu s-a mutat de acasa. O alta romanca abuzata ani de zile de sot incearca sa explice ce se intampla in astfel de situatii.

La politie se strang anual sute de reclamatii. Aceste femei au fost cele mai curoajoase, insa sistemul nu le ajuta intotdeauna.

Un ordin de protectie nu te apara si de agresor. Asa ca ultima solutie, pentru securitatea victimelor, ar putea fi centrele de protectie. Numai ca si acestea au locuri putine si la unele sunt deja liste de asteptare.

In cazul mirelei Iancu, sotul avea un pistol cu bile de cauciuc. La fel ca el sunt aproape 70.000 de romani. Problema este ca o astfel de arma devine mortala in anumite conditii.

Din pacate, testele psihologice se iau usor, iar armele ajung si in mainile unor dezechilibrati care incearca sa intimideze si iata sa ucida alte persoane.

In Anglia, de pilda, pistolele neletale sunt interzise.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO