Portretul noului imigrant roman, in presa din Anglia. "Ieftin, necalificat, nu vorbeste engleza"

Ultima actualizare: 05-11-2013 07:06
romani

Cu doua luni inainte ca Marea Britanie sa ridice barierele din calea muncitorilor romani si bulgari, zeci de site-uri recruteaza forta de munca ieftina din Romania in domeniul hotelier, fast-food-uri si sistemul de sanatate, relateaza Daily Mail.

Firme si companiii britanice au inceput sa recruteze romani dornici sa lucreze ca asistente medicale, moase, chelneri, ospatari sau menajere de hotel, sustine publicatia britanica Daily Mail.

Astfel de targuri de joburi sunt organizate in Bucuresti cu 2 luni inainte ca termenul (prelungit) al restrictiilor de munca impuse romanilor si bulgarilor sa expire.

Tot potrivit britanicilor, zeci de site-uri de recrutare online a fortei de munca isi cauta angajati "fara experienta" sau chiar "necalificati", unii promitand "bani zilnic" iar altii ca nu este necesara cunoasterea limbii engleze.

Romanii sunt atrasi de salariul minim de 1600 de lire pe luna pe care il pot castiga ca ospatari si care poate urca pana la 34.000 de lire pe an ca asistenta in Sistemul National de Sanatate.

Cei nemultumiti sustin ca fluxul de muncitori romani va pune o presiune uriasa pe serviciile publice si va ingreuna eforturile britanicilor de a gasi locuri de munca.

Un site de recrutare online din Romania sustine ca a promovat 59.377 de joburi in Marea Britanie in acest an si ca peste 60.000 de candidati au raspuns.

Potrivit unui studiu realizat de RES: Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, Marea Britanie este cea mai cautata tara pentru a munci printre tinerii din Romania.

Agentiile de recrutari sustin ca deja au gasit angajati pentru grupuri hoteliere ca Marriott si Hilton sau lanturi fast food precum KFC din Anglia.

Potrivit unor surse citate de Daily Mail, prin intermediul unei firme romanesti din Cluj Napoca angajatorii cauta forta de munca pentru sistemul de sanatate.

Multi dintre angajatorii britanici nu cer experienta, calificare sau chiar cunoasterea limbii engleze. Joburile de taximetristi sunt printe cele mai numeroase, mai sustine ziarul britanic.

Romanii sunt “incurajati” de anjagatori sa se inscrie pentru a nu pierde startul ridicarii restrictiilor de munca. Totodata unii dintre ei explica avantajele de a trai si lucra "intr-o zona multiculturala si istorica precum Marea Britanie".

Speriati de targurile de joburi de la Bucuresti, conservatorii cred ca trebuie luate masuri. Peter Bone, membru al parlamentului din partea conservatorilor, a declarat ca romanii si bulgarii trebuie opriti sa vina in tara.

"Trebuie sa blocam ca romanii si bulgarii sa vina dupa 1 ianuarie si sa ne ingrijoram dupa de UE. Faptul ca tot mai multi oameni vor veni va inrautati lucrurile. Nu este bine pentru coeziunea sociala, va pune presiune pe serviciile publice si va ingreuna gasirea unui loc de munca pentru britanici."

Potrivit Daily Mail un macelar poate castiga in Marea Britanie 8.50 lire pe ora, un chelnar sau ospatar - 6.31 lire pe ora, in timp ce salariul unei moase in sistemul de sanatate poate depasi 34.000 de lire pe an.

Citeste si:

A fost desemnata tara cu cei mai fericiti locuitori din lume in 2013

O sa scada pretul benzinei? Gadgetul de ultima ora care ne da speranta

A devenit cea mai tanara miliardara din Europa

Sursa foto: Daily Mail

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO