Cum scad salariile, ce se intampla cu indemnizatiile? Nimeni nu stie

Dată publicare: 11-05-2010 00:00
Dată actualizare: 06-11-2012 17:20


O tara intreaga fierbe si asteapta cu sufletul la gura lamuriri la cateva intrebari foarte simple. Din pacate, niciun responsabil al statului nu este in stare sa ofere raspunsuri concrete dupa nenumarate sedinte in spatele usilor inchise.

 

"Vom implementa pana la 1 iunie o reducere cu 15% a transferurilor sociale", scrie in paragraful 7 al scrisorii de intentie pe care Guvernul o va trimite celor de la FMI spre aprobare. Pe intelesul tuturor, ajutoarele sociale trebuie taiate cu procentul pomenit. Care dintre ele vor ramane si in ce forma, care vor disparea, nimeni nu stie.

Si cum discutiile treneaza, aproape 200 000 de familii asteapta sa afle daca mamicile vor mai primi sau nu indemnizatii pentru cresterea copiilor. In prezent, indemnizatiile pentru mame reprezinta 85% din salariu pana la maximum 4000 de lei pe luna. O varianta ar fi reducerea lor cu 15%. Cu toate acestea, inca nimic nu e decis, variantele luate in calcul sunt luate in discutie.

 

Iar discutiile includ chiar revenirea la varianta de acum un an si jumatate cand o mamica lua suma fixa: 600 de lei. Guvernul nu se va atinge insa de alocatia pentru copii - 200 de lei pe luna.

Cu celelalte, ramane cum am stabilit. Sau, mai bine spus, cum n-am stabilit. Cert este ca salariile ar trebui sa scada pe tot sectorul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim. Pensiile, de asemenea cu 15%. Vor fi reduse sau chiar eliminate alocatia pentru familia monoparentala, alocatia familiala complementara si trusoul pentru nou-nascuti. Vor fi micsorate si ajutoarele pentru incalzire.

In Romania exista acum aproximativ 200 de tipuri de ajutoare sociale. Numai Ministerul Muncii a platit anul trecut aproape 10 milioane de astfel de ajutoare a caror valoare a depasit 2 miliarde de euro.

Desi parea ca mediul de afaceri nu va fi afectat, Ministerul de Finante intentioneaza sa impoziteze toate veniturile la fel. Asta inseamna ca tot cei care sunt platiti cu drepturi de autor, contracte de mandat sau prin persoane fizice autorizate vor fi impozitati cu 16%. Adica salariile lor ar putea sa scada. Toate aceste masuri se vor aplica de urgenta in urmatoarele doua luni.


VIDEO PROTVPLUS.RO