Culturile și livezile, grav afectate de frigul din ultimele zile. Zeci de fermieri cer despăgubiri

08-05-2019 18:35


Vremea neobişnuit de rece din ultimele săptămâni a afectat grav culturile şi livezile.

Cartofii sunt mai puţini, cireşele de mai întârzie să se coacă şi hectare întregi de grâu, rapiță, floarea soarelui şi soia sunt compromise de ploi şi grindină, spun agricultorii. Şi producţia de miere va fi mai scăzută.

În Timiş, au fost 4 grade Celsius câteva nopţi la rând. Un fermier şi-a acoperit culturile cu o pânză protectoare şi a folosit un tun de căldură.

Ioan Jivu, legumicultor: "Plantele au fost afectate de frigul acesta pentru că le-a oprit din creştere. Încercam să le ţinem aşa într-un stand by, cu udături mai rare."

Frigul din ultimele două luni a afectat şi pomii fructiferi. Cireşele de mai, de pildă, se vor coace mai târziu.

Probleme sunt şi la cartofi. Cei care îi cultivă se aşteaptă la o recoltă scăzută.

Ion Badea, fermier: "Dacă anul trecut am avut în jur de 35 de tone pe hectar, anul ăsta dacă ajungem la 20-22 de tone pe hectar. Sunt 10 grade aici afară, îngheţăm de frig, lucrăm cu mănuşi în mai."

La rândul lor, apicultorii spun că şi producţia de miere va fi mai slabă. Albinele nu vor să mai iasă din stupi şi sunt hrănite artificial.

Ovidiu Hatcu, director Apicola Arad: "Plantele secretă nectar în condiţii optime ori vedem că este urgie afară, albinele mor de foame."

Cristian Raica, apicultor: "În perioada aceasta mai există un pericol. Vin păsări numite prigorii care profitaă ca sunt slabe albinele şi le mănâncă, aşteaptă pe stup să iasă."

Fermierii numără acum culturile compromise de furtuni şi grindină. Sute de hectare de grâu, rapiță, floarea soarelui şi soia sunt afectate.

Zeci de fermieri din Timiş au depus sesizări la Direcţia Agricolă şi cer să fie despăgubiţi.

Ionică Prohab, Direcția Agricolă Timiș: "Suprafaţa totală de culturi afectate este de 690 de hectare, aici fiind cuprinse culturile de grâu, de porumb, de floarea soarelui, parte de soia."

Meteorologii anunţă că şi săptămâna viitoare va ploua, iar temperaturile se menţin scăzute.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO