Craciunul arhaic maramuresean, reconstituit la Muzeul Satului din Baia Mare. Cum a trait vizita o turista din Kenya

Ultima actualizare: 24-12-2014 06:43

Craciunul autentic a prins viata, sambata, la Muzeul Satului din Baia Mare. Iar generatia tanara a vazut - si nu pe laptop sau tableta - ce inseamna sarbatorile traditionale romanesti.

Peste 1.000 de localnici, imbracati in straie populare, au dat forma, culoare, dar si gust obiceiurilor maramuresene. Unii au colindat, iar altii au taiat porcul, au preparat carnati si caltabos si au poftit doritorii la pomana porcului.

Chiar daca vremea a fost mai degraba de toamna, si nu de iarna, cei prezenti la Muzeul Satului din Baia Mare au reconstituit Craciunul arhaic maramuresean. Sute de tineri au imbracat portul popular si au iesit la joc. Nici cei trecuti de prima tinerete nu s-au lasat mai prejos si au cantat colinde.

Domnii au fost cei care au avut grija ca masa sa fie imbelusgata, iar preparatele, delicioase. Iar pofticiosii nu au intarziat sa apara.

Karolina a venit tocmai din Kenya sa vada cum sarbatoresc maramuresenii Craciunul: "Imi place. Hainele sunt foarte frumoase, dar si colindele. Noi in Kenya nu avem asa ceva. Am mancat sarmale din toate partile, ca-mi plac tare mult".

Peste 1.000 de persoane au trecut sambata pragul Muzeului Satului, din Baia Mare, unde s-a tinut cea de-a sasea editie a evenimentului "Craciun in Maramures."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO