Craciun cu brazi din plastic. Criza a taiat din bugetul romanilor

Ultima actualizare: 10-08-2012 11:50

In acest an, romanii protejeaza padurea si brazii de Craciun. Cifrele arata ca majoritatea clientilor au buget mic pentru brazi si prefera sa impodobeasca molizi cu ramuri din plastic. N-au miros, dar sunt mai ieftini decat brazii adevarati.

Daca ne uitam in ograda Romsilva, vedem ca anul acesta padurarii au taiat pana acum de patru ori mai putini brazi decat anul trecut: 25.000 comparativ cu 125.000 in 2009.

E adevarat ca cei de la Romsilva au acum mai putine paduri in proprietate, insa la fel de adevarat este ca in pepiniere nu mai e vanzoleala din alti ani.

Nici importatorii nu stau mai grozav: vanzarile au scazut cu 15% pana in acest moment.

O crestere importanta a vanzarilor anunta anul acesta cei care comercializeaza brazi artificiali din materiale ecologice si fibra optica.

Acum romanii vor brazi ca in Occident: stufosi, perfecti si rotofei ca niste gogosari olandezi,  spun sefii de la Romsilva, care "dezvaluie" ca din 2011 nu vor mai lasa pomii de Craciun sa creasca de capul lor prin paduri. Pentru mai multa simetrie vor planta culturi speciale pentru sarbatori.

Daca unii clienti sunt mai pretentiosi, altii criteriile lor pentru alegerea bradului de craciun. Iar "aspectul fizic" nu este primul pe lista.

In timp ce bradul taiat din piata costa intre 70 si 500 de lei, "chamonixul" cu fibra optica si 450 de ramuri de plastic ori materiale ecologice porneste de la 50 de lei si poate ajunge cat unul "viu."

Nu va faceti griji ca acele nu au miros. Exista si sprayul cu aroma brad.

Nu mai putin de 300.000 de brazi din Olanda, Danemarca, Germania, Austria si Norvegia au intrat in magazinele din Romania. Ar fi bine sa ajunga si in casele romanilor, spun comerciantii care au oferta cu 15% mai mica decat anul trecut.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO