Copiii cu boli in faze terminale, sau care nu pot fi tratate, îngrijiți într-un conac

Dată publicare: 21-09-2018 19:23
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Un conac vechi de 130 de ani, trecut prin războaie și confiscat de comuniști, a devenit centru de îngrijire pentru copiii cu boli incurabile.

 Clădirea, aflată în stare de degradare, a prins viață după ce proprietarii au donat-o unei fundații. Acum a devenit casă pentru copii cu maladii grave, neglijați de statul român.

În curtea conacului din Adunaţii Copăceni, se aud acum vocile copiilor. Clădirea găzduieşte un centru destinat exclusiv celor mici, care suferă de cancer în fază terminală, distrofie musculară sau alte maladii pentru care nu există leac. Voluntarii de la Hospice Casa Speranţei îi ajută şi încearcă să le aline suferinţele.

Fetiță: "Sunt foarte fericită aici. Aerul liber, păsărelele care cântă, copacii."

Mamă: "El are o problemă, distrofie musculară Duchen, el a mers în picioare până la 10 ani. Din păcate, nu există la ora actuală tratament. Am avut nevoie de consiliere psihologică."

În lipsa unor centre de stat, astfel de locuri reprezintă o adevărată alinare pentru copiii bolnavi şi familiile lor. În toată ţara sunt cel puţin 170 de mii de pacienţi care au nevoie de îngrijire paliativă, dar mai puţin de zece la sută dintre ei sunt ajutaţi.

Medic: "Ei au multiple nevoi şi noi încercăm să le facem zilele pe care le au mai uşoare din punct de vedere medical, social, educaţional."

Conacul de la Adunaţii Copăceni a aparţinut din 1920 directorului băncii Marmorosch Blank. A ajuns apoi în posesia familiei Florescu, dar a fost confiscat de comunişti. În urmă cu câţiva ani, proprietarii au reuşit să intre în posesia lui şi au decis să îl doneze unei cauze nobile.

Mirela Nemțanu: "Singura condiţie a fost să facem ceva pentru copii. O parte din pereţi erau să se prăbuşească în timpul construcţiei, am găsit un schelet în grădină, am găsit pe pereţi foarte multe inscriptii comuniste. Mă gândeam de multe ori că dacă pereţii ar putea vorbi, ar spune foarte multe istorii legate de această clădire."

Pentru că este o clădire de patrimoniu, apreciată şi de Prinţul Charles al Marii Britanii, renovarea s-a făcut cu mare grijă.

Arhitect: ”Elementul care i-a atras atenţia Prinţului Charles, un pasionat de arhitectură, a fost scara. Lemnul era foarte vechi şi a trebuit să o descompunem bucată cu bucată, să o ducem la un specialist acreditat de Ministerul Culturii.

Tot aici a ajuns şi mobila donată de actriţa Mădălina Ghenea, mobilă care a făcut parte din decorul filmului Smitten.

Centrul va îngriji în fiecare an 200 de copii, iar alţi 300 vor participa la taberele de vară. Orice donaţie este binevenită. Puteți dona AICI.

Tags: spital, conac, cancer,


VIDEO PROTVPLUS.RO