Avertizare de ceata in 23 de judete. Recomandarile politistilor pentru soferi

28-11-2012 07:50


ceata

Meteorologii au avertizat ca in Cluj, Brasov, Harghita, Covasna, Hunedoara, Suceava, Botosani, Iasi, Bacau, Neamt, Vaslui, Vrancea, Galati, Dolj, Gorj, Valcea, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi si Buzau este ceata.

Avertizarea nowcasting emisa de Administratia Nationala de Meteorologie este valabila pana miercuri, la ora 10.00 in Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Buzau si pana la ora 10.50 in judetele Dolj, Gorj, Valcea si Olt, inclusiv municipiile Craiova, Targu Jiu, Ramnicu Valcea si Slatina.

De asemenea, pana la ora 11.00 este ceata in judetele Brasov, Harghita, Covasna, Hunedoara si pana la ora 12.00 in judetele Suceava, Botosani, Iasi, Bacau, Neamt, Vaslui, Vrancea si Galati, inclusiv pe drumul european E85.

Avertizarea de ceata este valabila pana la ora 13.00 pe drumurile europene, pe autostrada A3 si in zonele joase din judetul Cluj, inclusiv municipiile Cluj-Napoca, Dej si Turda. Pe drumurile din aceste judete, din cauza cetii vizibilitatea este redusa sub 200 de metri si izolat sub 50 de metri.

Recomandarile politiei pentru soferi

Ceata impune din partea celor aflati la volan, dar si a celorlalte categorii de participanti la traficul rutier, o conduita preventiva pe toata durata deplasarii pe drumurile publice.

Este necesar sa se ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum, iar fiecare manevra in trafic sa se faca numai dupa o temeinica asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie sa fie reglate corespunzator.

Luminile de intalnire ale autovehiculelor sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege. In conditii de ceata densa, trebuie folosite si luminile de ceata.

Nu trebuie uitat ca cea mai periculoasa manevra pe timp de ceata este depasirea. Aceasta cu atat mai mult, cu cat cei ce depasesc pot fi surprinsi de aparitia brusca de pe sensul opus a unor autovehicule care circula fara lumini sau avand in functiune doar luminile de pozitie. De asemenea, in cazul ramanerii in pana, triunghiurile de presemnalizare trebuie asezate la o distanta mult mai mare.

Reamintim obligatia conducatorilor de autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sa poarte echipament de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public.

Recomandam si celorlalti conducatori auto sa poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceata. Pietonii, biciclistii si carutasii trebuie sa fie constienti de faptul ca pe timp de ceata sunt mai greu vizibili in trafic.

Sursa: Pro TV

Tags: trafic, ceata, meteo,

VIDEO PROTVPLUS.RO