Clujul se pregătește pentru TIFF. Nicolas Cage va fi prezent pe 1 iunie în Piața Unirii

Ultima actualizare: 16-05-2019 10:13

Clujul se pregăteşte să redevină capitala filmului. Peste 200 de producţii din toată lumea vor fi proiectate în cadrul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Printre invitaţii de renume se numără şi Nicolas Cage, iar cinefilii vor avea la dispoziţie chiar şi un studio unde îşi pot realiza propriile filme.

800 de invitaţi din industria filmului din întreaga lume vor ajunge la Cluj la finalul lunii. Pe 31 mai va sosi şi actorul Nicolas Cage.

Nicolas Cage se va întâlni cu cinefilii în 1 iunie seara, în Piaţa Unirii din Cluj, unde va fi amenajat un cinematograf uriaş în aer liber. Va fi proiectat filmul Față în Faţă, în care el joacă unul dintre rolurile principale, iar mai apoi va primi din partea organizatorilor trofeul Transilvania pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.

Vor rula 37 de filme autohtone, dar şi producţii străine inedite.

Mihai Chirilov, director artistic TIFF: "Există lucruri noi, focusul pe naţionalism. Un focus este dedicat Franţei. O secţiune de focus China, cinematografia de acolo e pe val, acoperim mega succesele box-office-ului din China. Există însă şi un mic focus dedicat Albaniei."

La Castelul Banffy din Bonţida vor fi proiecţii speciale, iar în Biserica Sfântă Treime din centrul Clujului va rula filmul clasic mut "The Goddess", care va fi acompaniat cu muzica live a chitaristului american Gary Lucas.

Iar în acest an la TIFF se va inaugura "Uzina de filme". Regizorul francez Michel Gondry, premiat cu un Oscar, îi va învăţa pe doritori cum să facă o peliculă.

Tudor Giurgiu, director TIFF: "E un loc unde îţi poţi face filmul, oamenii au la dispoziţie decoruri, pot filma, pot monta materialul, mai apoi vizionează filmul într-un mini-cinema la etaj şi pleacă acasă cu producţia pe DVD sau stick."

Festivalul va dura 10 zile, dar pregătirile au început de acum 4 luni.

Cristian Hordilă, manager TIFF: "Provocarea e echipa şi bugetul, sunt variabile mereu. Cea mai solicitată locaţie e Piaţa Unirii acolo unde vom începe lucrările în 23 mai cu 8 zile înainte."

Pregătiri speciale fac şi patronii barurilor şi restaurantelor din Cluj.

"Avem partea de bar, unde ne aşteptam turiştii cu cocktailuri speciale, mâncare din belşug. Avem evenimente, anul trecut am avut show live, proiecţii anul acesta vom avea cel mai probabil spectacole.
De unde vin turişti?
Din toată ţara, Franţa, Spania şi toată Europa."

În acest an, la TIFF, actorul Marcel Iureş va primi premiul pentru excelenţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO