Clujenii care nu pot ajunge la cimitir de Ziua morților pot apela la voluntari

Ultima actualizare: 28-10-2020 18:08

Voluntarii unei asociaţii din Cluj-Napoca s-au mobilizat pentru a îngriji şi curăța mormintele din cimitire. Se apropie Ziua morţilor, iar vârstnicii sau cei plecaţi în străinătate pot apela la tinerii dispuşi să ajute.

15 tineri s-au oferit să se ocupe de curățarea locurilor de veci și de aprinderea candelelor. Solicitările au început să apară.

Călin, voluntar: "Am descoperit cât de important e să ne facem utili comunităţii unui oraş precum Cluj-Napoca. Dacă ne este la indemână şi putem să fim de ajutor celor în nevoie, de ce nu?”

Cei care nu pot veni să cureţe locurile de veci ale celor dragi, deja au contactat voluntarii, iar organizatorii se aşteaptă că numărul oamenilor să crească până duminică.

De ziua morţilor - Luminăţia, cum este cunoscută în Ardeal ori Banat - cimitirele se umplu de lumină și flori. Restricțiile impuse de pandemie schimba însă obiceiurile.

Daniela Maier, președinte Asociația Scena Urbană: "Oamenii care nu sunt în ţară, oamenii care sunt în carantină, sunt oameni care poate vor să fie alături de persoanele dragi, să aprindă lumânări, să aducă un buchet de flori. Ne-am gândit că aşa am putea veni în sprijinul lor, prin urmare anul acesta încercam să amenajăm cât mai multe locuri de veci."

Femeie: "O să fie mai greu dar totuşi o să venim şi cu toate restricţiile astea şi o să ne facem datoria faţă de cei dragi."

Femeie: "Deja florile sunt puse. Cine are la inimă, vine oricum ar fi..."

Autorităţile fac un apel la credincioşi să poarte masca de protecţie, să respecte distanta şi să evite că duminică să meargă la cimitir în grupuri numeroase. În Cluj-Napoca, incidența cazurilor a depășit 4 la mia de locuitori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO