CGMB: Fara benzinarii in piete publice, pe spatii verzi si in Centrul Istoric al Capitalei

Dată publicare: 30-01-2013 08:26
Dată actualizare: 02-02-2013 07:12


Benzinarie

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a modificat marti regulamentul de amplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autovehiculelor in Capitala.

Astfel, benzinariile nu vor putea fi amplasate in piete publice, pe spatii verzi sau in zona Centrului Istoric.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a explicat ca la elaborarea regulamentului s-a tinut cont de decizia Consiliului Concurentei, dar s-au purtat totodata discutii cu reprezentantii lanturilor de benzinarii.

O modificare adusa regulamentului este reprezentata de inlocuirea sintagmei "zona Bucuresti 2000" ca interdictie de amplasare, cu prevederea care interzice amplasarea statiilor de distributie a carburantilor in piete publice, pe spatii verzi (padure, parcuri, gradini, scuaruri) existente sau propuse si aprobate conform PUG, PUZ, precum si in zona Centrului Istoric.

La inceputul lunii iulie 2010, Consiliului Concurentei a stabilit ca interdictia impusa in 2004 de CGMB privind construirea de benzinarii in zona centrala a Capitalei incalca Legea concurentei, dupa ce institutia a finalizat o investigatie inceputa in 2006.

"Hotararea Consiliului General de a interzice construirea unor noi benzinarii in anumite zone din Bucuresti constituie o bariera la intrarea pe piata comercializarii cu amanuntul a carburantilor. in acest fel, in aceste zone vor fi mai putini operatori, consumatorul beneficiind de o oferta redusa de produse si servicii", declara atunci presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Urmare a deciziei din 2010, consilierii municipali au aprobat, la sfarsitul lunii august a anului trecut, hotararea nr.120/30.08.2012 privind "Regulamentul - Regimul de amplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autovehiculelor in municipiul Bucuresti" prin care s-au stabilit criteriile si zonele deamplasare a statiilor de distributie a carburantilor pentru alimentarea autoturismelor.

Legea concurentei interzice orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale, avand ca obiect sau putand avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei.

De asemenea, pentru a se asigura ca decizia Consiliul Concurentei va fi respectata de catre CGMB, autoritatea pentru Concurenta a solicitat atunci interventia institutiei prefectului, in calitate de reprezentant al Guvernului.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO