EXPERIMENT: Cat de periculoase sunt artificiile pe care mii de romani le cumpara. O simpla petarda poate provoca un dezastru

Dată publicare: 15-12-2015 18:31
Dată actualizare: 18-12-2015 07:07


Este doar o jerba de artificii sau o racheta care explodeaza in aer, asadar nimic periculos. Astfel gandesc mii de romani, care se inarmeaza pentru Revelion cu petarde si alte produse pirotehnice.

Un experiment, organizat marti de Politia Romana intr-un poligon ne arata cat de periculos este de fapt sa te joci cu astfel de lucruri. Poti sa provoci incendii sau chiar sa te mutilezi. Pe de alta parte, legea ii sanctioneaza pe nesabuiti cu 3 ani de inchisoare.

O bombita care face parte din categoria a 2-a are o incarcatura de explozibil de 210 grame. Experimentul arata cat de usor poate produce un incendiu acest tip de material pirotehnic. Tocmai de aceea, este recomandat ca pe o raza de 10 metri sa nu fie niciun om si niciun obiect care poate lua foc.

O astfel de baterie pirotehnica poate transforma usor o gramada de paie intr-un morman de scrum. Va dati seama ce se poate intampla daca e aprinsa intr un spatiu inchis.

Umatorul test se face cu o petarda si... o pulpa de pui, care seamana ca si consistenta cu cea umana. Petarda care contine 2 grame de explozibil poate produce microarsuri.

Cea care are 20 grame insa este periculoasa. Ranile pot varia intre serioase si chiar mortale.

Astfel de petarde urma sa monteze Istvan Beke, la Targu Secuiesc, ca sa provoace o explozie de Ziua Nationala.

Pe de alta parte, nici mini-rachetele nu sunt acceptate. Acestea sunt din categoria 3 si sunt folosite doar de artificieri. Pot fi aprinse in anumite locuri si in anumite conditii.

Cu toate ca legea spune clar ca nu ai voie sa detii si nici sa vinzi astfel de produse pirotehnice periculoase, zeci de romani au incercat sa se inarmeze in ultima luna cu tone de artificii, pentru sarbatori. 10 tone de materiale pirorehnice interzise au fost confiscate.


VIDEO PROTVPLUS.RO