Cât mai costă prima zi de școala a copiilor. "Mă omoară, sunt nişte scoruri!"

Dată publicare: 01-09-2017 18:23
Dată actualizare: 11-09-2017 15:56


Astăzi au început cursurile în şcolile private şi nu mai sunt multe zile până începe şi în cele de stat.

Primul test la aritmetică nu îl dau însă copiii, ci părinţii lor, care trebuie să scadă din salariu, banii pentru rechizite, uniforme, încălţări şi eventual un birou, şi să nu rămână pe minus.

Trei milioane de evaluatori exigenţi, de la clasa zero şi până la final de liceu, sunt pregătiţi să le dea note pentru alegerile făcute.

Tot ce sclipeşte pe raft coboară în coş. Copiii nu au nevoie de ajutor ca să toace un salariu întreg, pe ce cred ei că le e necesar. Părinţii se ţin de lista, dar par dezarmaţi; au de plătit între 100 şi 150 de lei doar pe uniformă.

Cumpărător: “Căutăm un sarafan mai bunicel, dar nu prea mai găsim mărimea ei.”

Cumpărător: “Să ştiţi că suntem chibzuiţi şi, cu toată chibzuială, s-au dus deja 450 de lei. Încălţămintea mă omoară, sunt nişte scoruri.”

Meciul se încheie inevitabil aşa: copil 1- părinte 0 … lei.

Cumpărător: “Numai ghiozdanul a fost 120! Am vorbit cu fetiţa în prealabil la telefon, i-am trimis pe whatsapp poză.”

În vremurile lor, rucsacul e un indicator de imagine. Cel mai iefin e 10 lei. Cel care face probabil şi teme fără implicarea copilului costă aproape 400 de lei.

Cumpărător: “Ghiozdan... două ghiozdane, unul pentru activităţi sportive şi unul de şcoală.”

Juniorii aleg caiete de 3-4 lei şi aduc argumente:

Elev: “Mi le aleg pe culori că să ştiu: mate roşu, română albastru, ştiinţe verde. “

Părinţii se uită după caiete de 99 de bani.

25 de pixuri costă 8 lei. Dar cu aceste instrumente copiii nu-şi scriu doar temele, ci şi viitorul. Această este ideea unei campanii derulate de un lanţ comercial, care virează un leu din banii încasaţi pe fiecare produs destinat începerii şcolii către un program de alfabetizare a copiilor din medii defavorizate.

Aşadar, pentru haine de şcoală cu 2 cămăşi de rezervă, două perechi de încălţări şi rechizite e nevoie de minimum 500 de lei. Dar în multe familii bugetul primeşte lovitură finală, când copilul cere alte condiţii să înveţe.

Părinte: “Reamenajăm, o luăm de la zero. Copilul nu mai e copil, a crescut aproape cât mine.”

O aşa-numită "zona de studiu", cu birou, scaun, poliţe şi accesorii, costă între 600 şi 1000 de lei. Că să evite frenezia căutărilor alături de şcolar, părinţii pot alege pe internet cele mai bune soluţii pentru casă lor.


VIDEO PROTVPLUS.RO