Capitala cu 1 maidanez la fiecare 40 de oameni. Numarul persoanelor muscate a crescut cu 30%

Dată publicare: 31-01-2013 18:59
Dată actualizare: 03-02-2013 07:11


Bucurestiul a fost si ramane un oras nesigur din foarte multe puncte de vedere. Un raport ingrijorator arata ca 16 mii de oameni au fost muscati anul trecut de caini, cu 30 la suta mai multi decat in 2011.

Asta inseamna ca un locuitor din 125 a ajuns la spital sau a avut nevoie de tratament anti-rabic. Oricate adaposturi ar construi autoritatile, nu au reusit inca sa stranga toti comunitarii de pe strazi, dar mai ales sa ii sterilizeze.

La camera de garda a Institutului Matei Bals din capitala ajung zilnic citeva zeci de persoane muscate de caini. Aceasta fetita de 12 ani a fost atacata chiar aseara de un maidanez.

"A iesit cu catelul sa se plimbe si a venit un alt caine si a vrut sa-l mangaie si a muscat-o. Era speriata, mi-a venit acasa cu mana plina de sange" spune mama fetitei.

Si aceasta femeie a trecut printr-o experienta traumatizanta.

"A sarit pe mine si am vrut sa-l dau cu mana si m-a prins. Uitati aici in zona asta si aici in spate cum mi-a luat mana in gura" povesteste si o femeie muscata.

Medicii spun ca muscaturile pot provoca de la rani superficiale pana la infectii puternice si chiar rabie.

"O muscatura profunda poate sa produca o rana grava, cu hemoragie, care poate sa fie de multe ori amenintatoare" spune George Tocan, medic primar de boli infectioase. 

Primaria capitalei anunta ca a incheiat numaratoarea estimativa a ciinilor fara stapin si ca urmeaza sa inceapa un program de sterilizare in masa.

Sterilizarea, cea mai ieftina varianta, costa pentru un singur caine intre 95 si 110 lei. Eutanasierea, permisa doar in cazul animalelor bolnave si agresive e contestata de organizatiile de protectie a animalelor si e cea mai costisitoare varianta, ajungand pana la 260 de lei.

Situatia este atat de grava pentru ca pe strazile din Capitala traiesc in jur de 55 de mii de caini. Asta inseamna un caine la aproximativ 40 de persoane. O solutie ar fi sterilizarea, insa proiectul de lege care prevede acest lucru zace de ani buni in parlament.

"Pana nu vom reusi sa facem acest lucru numarul lor va creste. In lipsa unei legi clare, iata ca numarul lor s-a inmultit. In lunile martie, aprilie, mai, mascultii pleaca dupa catele, nu le mai pasa de masa, de nimic, sunt mai agresivi, se foarmeaza acele haite" recunoaste si Kuki Barbuceanu, coordonator Vier Pfoten. 

Primaria Capitalei anunta ca a incheiat numaratoarea estimativa a ciinilor fara stapin si ca urmeaza sa inceapa un program de sterilizare in masa.

Sterilizarea, cea mai ieftina varianta, costa pentru un singur caine intre 95 si 110 lei. Eutanasierea, permisa doar in cazul animalelor bolnave si agresive e contestata de organizatiile de protectie a animalelor si e cea mai costisitoare varianta, ajungand pana la 260 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO