Bugetul participativ. Cluj este primul oraș cu proiecte de investiții alese de comunitate

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 09 Decembrie 2017 18:07
Categorie: Social

Ideea bugetarii participative, prin care cetățenii decid cum se va cheltui o parte din bugetul local, prinde tot mai mult contur în orașele de la noi din țară.

La Cluj, primul oraș care a îmbrățișat această inițiativă, deja s-au stabilit cele 15 proiecte care vor fi implementate din 2018. După modelul Clujului, și Oradea, Timișoara și București au început consultarea cetățenilor.

La școala gimnazială Nicolae Titulescu din Cluj învață câteva sute de elevi. Profesorii susțin că, în ultimii ani, imobilul a devenit neîncăpător. Ca să amenajeze mai multe clase, conducerea școlii a cerut bani de la Primărie.

Proiectul lor a fost votat de aproape 3000 de oameni, iar școala va primi acum 150.000 de euro pentru lucrări de extindere și modernizare.

Rodica Gavriș Pascu, învățătoare: "Se dorește a fi un complex educațional cu o sala de sport spațioasă, generoasă, în care copiii să își desfășoară activitățile normal, o sala de recreere, o sala de mese spațioasă și luminoasă și săli de clasă mai multe."

Clujenii au convins Primăria să finanțeze și un proiect prin care mai mulți tineri au cerut să fie amenajate toatele publice destinate și persoanelor cu dizabilități.

Ilinca Rotariu, inițiator proiect: "În majoritatea orașelor din afară astfel de toalete există de foarte mulți ani, sunt și toalete simple adaptate. În Cluj ce variante există? Nu există. Cele care sunt în centru în gangurile subterane acolo nu am niciun fel de acces."

La Cluj, oamenii cu ințiativă au cerut finanțare de la Primărie pentru mai bine de 300 de proiecte.

Locuitorii orașului au avut posibilitatea să le voteze, iar cele care au strâns cele mai multe aprecieri vor fi finanțate de la bugetul local. Suma alocalata pentru este de peste 2 milioane de euro.

De anul viitor și primăria din Oradea are la dispoziție un milion și jumătate de euro pentru proiecte de investiții care vor fi alese de comunitate.

Eduard Florea, city manager Oradea: "Cei care doresc să depună astfel de proiecte trebuie să se logheze pe portal și să încarce datele necesare de prezentare a proiectului respectiv, cât și beneficiarii, durata proiectului, o estimare a valorii, după care proiectul este transmis spre analiză și publicare către Primăria Oradea."

Proiectele vor fi votate pe internet și în întâlniri publice organizate de Primărie. În final, zece dintre ele vor primi sumele cuvenite.

Ideea finanțării unor proiecte votate de comunitate a fost folosită și la Timișoara. Printr-o Fundație pentru Tineret, Primăria a alocat 60.000 de lei pentru 31 de idei utile comunității.

Mihai Vîlcea, președinte Fundsția Juudețeană pentru Tineret din Timiș: "Sunt proiecte care pleacă de la simularea activității Consiliului Local și terminând cu caravane prin cartiere sau cursuri pentru mămici tinere."

Daca proiectele cu pricina vor fi bine primite de timișoreni, primăria va suplimenta în următorii ani suma pentru bugetul participativ.

Apartamentele se scumpesc încontinuu. Al 6-lea oraș în care prețurile au depășit 1.000 euro/mp
Apartamentele se scumpesc încontinuu. Al 6-lea oraș în care prețurile au depășit 1.000 euro/mp
VIDEO PROTVPLUS.RO
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei