Cat pierde economia din cauza celor trei zile libere facute "cadou" bugetarilor de sarbatori

Ultimul update: Sambata 14 Decembrie 2013 07:02
Data publicarii: Miercuri 11 Decembrie 2013 13:41
Categorie: Social

Zilele libere oferite "cadou" de guvern angajatilor bugetari costa economia 390 de milioane de euro, aceasta fiind, in linii mari, valoarea PIB-ului nerealizat in cele trei zile lucratoare in care 1,2 milioane de angajati nu vor lucra.

"Vorbim la pereti. Eficienta economica, competitivitatea, fair-play-ul fata de mediul economic par sa nu conteze pentru guvernanti. Este o irosire de resurse care nu are nicio ratiune economica. Iar pierderile se pot cuantifica folosind un indicator utilizat la nivel international, PIB-ul nerealizat, calculat prin impartirea PIB-ului la numarul total de zile lucratoare. In Romania, o zi lucratoare in care angajatii nu merg la serviciu inseamna un PIB nerealizat in valoare estimata de peste 500 de milioane de euro“, a explicat Doru Lionachescu, presedinte al casei de investitii si consultanta Capital Partners, pentru Ziarul Financiar.

Nu e prima data cand guvernul este generos cu bugetarii in materie de acordare de zile libere, pentru ca angajatii sa aiba weekenduri prelungite sau pentru a crea "punti“ libere intre sarbatori.

Astfel, pe langa cele noua zile libere de sarbatoare legala (care cad in timpul saptamanii), angajatii bugetari au mai avut parte anul acesta de alte trei zile libere date de guvern (2 si 3 mai, precum si 16 august), iar la finele anului trecut au mai beneficiat de doua zile libere „bonus“ de sarbatori de iarna (pe 24 si pe 31 decembrie 2012).

Miercuri, 11 decembrie

Bugetarii vor avea trei zile libere suplimentare de Sarbatori, respectiv 27 decembrie 2013, 31 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014, acestea urmand sa fie recuperate ulterior, a anuntat premierul Victor Ponta.

In luna noiembrie, premierul a anuntat ca bugetarii vor primi in acest an unele zile libere, deoarece cu primele "se sta mai prost", Guvernul fiind obligat sa se incadreze intr-o anvelopa salariala intr-un an in care a reintregit toate salariile taiate de fostul guvern, in 2010.

El a aratat ca Guvernul va stabili zile libere de sarbatori pentru bugetari, astfel incat sa lege perioada libera legala de Craciun si Anul Nou cu cea de week-end, iar zilele libere vor fi recuperate in ianuarie.

Consuma produse 100% romanesti si ajuta micile business-uri sa creasca! Vezi aici oferta din Saptamana Romaneasca ---> saptamanaromaneasca.stirileprotv.ro/producatori.php

Perioada in care poti castiga intr-o zi cat altii intr-o luna. Oferta de joburi sezoniere
Perioada in care poti castiga intr-o zi cat altii intr-o luna. Oferta de joburi sezoniere
VIDEO PROTVPLUS.RO
selfie
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă