Cat pierde economia din cauza celor trei zile libere facute "cadou" bugetarilor de sarbatori

×
Codul embed a fost copiat

Zilele libere oferite "cadou" de guvern angajatilor bugetari costa economia 390 de milioane de euro, aceasta fiind, in linii mari, valoarea PIB-ului nerealizat in cele trei zile lucratoare in care 1,2 milioane de angajati nu vor lucra.

"Vorbim la pereti. Eficienta economica, competitivitatea, fair-play-ul fata de mediul economic par sa nu conteze pentru guvernanti. Este o irosire de resurse care nu are nicio ratiune economica. Iar pierderile se pot cuantifica folosind un indicator utilizat la nivel international, PIB-ul nerealizat, calculat prin impartirea PIB-ului la numarul total de zile lucratoare. In Romania, o zi lucratoare in care angajatii nu merg la serviciu inseamna un PIB nerealizat in valoare estimata de peste 500 de milioane de euro“, a explicat Doru Lionachescu, presedinte al casei de investitii si consultanta Capital Partners, pentru Ziarul Financiar.

Nu e prima data cand guvernul este generos cu bugetarii in materie de acordare de zile libere, pentru ca angajatii sa aiba weekenduri prelungite sau pentru a crea "punti“ libere intre sarbatori.

Astfel, pe langa cele noua zile libere de sarbatoare legala (care cad in timpul saptamanii), angajatii bugetari au mai avut parte anul acesta de alte trei zile libere date de guvern (2 si 3 mai, precum si 16 august), iar la finele anului trecut au mai beneficiat de doua zile libere „bonus“ de sarbatori de iarna (pe 24 si pe 31 decembrie 2012).

Miercuri, 11 decembrie

Citește și
Luminile de Craciun in Bucuresti
S-au aprins cele 3 milioane de beculete din Capitala. In Brasov, bradul de Craciun are 26 de metri
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Bugetarii vor avea trei zile libere suplimentare de Sarbatori, respectiv 27 decembrie 2013, 31 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014, acestea urmand sa fie recuperate ulterior, a anuntat premierul Victor Ponta.

In luna noiembrie, premierul a anuntat ca bugetarii vor primi in acest an unele zile libere, deoarece cu primele "se sta mai prost", Guvernul fiind obligat sa se incadreze intr-o anvelopa salariala intr-un an in care a reintregit toate salariile taiate de fostul guvern, in 2010.

El a aratat ca Guvernul va stabili zile libere de sarbatori pentru bugetari, astfel incat sa lege perioada libera legala de Craciun si Anul Nou cu cea de week-end, iar zilele libere vor fi recuperate in ianuarie.

Consuma produse 100% romanesti si ajuta micile business-uri sa creasca! Vezi aici oferta din Saptamana Romaneasca ---> saptamanaromaneasca.stirileprotv.ro/producatori.php

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Perioada in care poti castiga intr-o zi cat altii intr-o luna. Oferta de joburi sezoniere
Perioada in care poti castiga intr-o zi cat altii intr-o luna. Oferta de joburi sezoniere

Sarbatorile nu inseamna doar cheltuieli, ci si o sansa de a castiga bani buni.

S-au aprins cele 3 milioane de beculete din Capitala. In Brasov, bradul de Craciun are 26 de metri
S-au aprins cele 3 milioane de beculete din Capitala. In Brasov, bradul de Craciun are 26 de metri

Aproape trei milioane de beculete - care impodobesc Capitala, pe un traseu de 23 de kilometri, cu ocazia sarbatorilor - au fost aprinse vineri seara, de la esplanada cu statui din Piata Universitatii, de primarul Sorin Oprescu.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.