Baiatul bolnav de cancer a fost operat. Custodia tatalui, anulata temporar

Ultima actualizare: 19-10-2012 03:05

Pentru ca tatal unui adolescent bolnav de cancer a refuzat sa-si dea acordul ca fiul lui sa fie operat, doctorii au gasit solutia si i-au anulat temporar dreptul de custodie.

A fost invocata necesitatea medicala de urgenta prevazuta in lege si s-a trecut la fapte. Acum, baiatul este bine si va urma o terapie stricta cu citostatice.

Dupa 8 zile de asteptare si incertitudini, Razvan a fost operat.

"In sfarsit", au spus in cor cei cinci medici care au analizat cazul lui inclusiv din punct de vedere juridic.

De la bun inceput tatal a refuzat sa-si dea acordul pentru amputarea membrului bolnav al baiatului. Doctorii au incercat in zadar sa-i explice parintelui ca ii pune viata in pericol.

Intr-un final s-a invocat necesitatea interventiei chirurgicale in interesul pacientului, potrivit articolului 43 din Legea privind Protectia si Promovarea Drepturilor Copilului.

In situatia exceptionala in care viata copilului se afla in pericol iminent ori exista riscul producerii unor consecinte grave, medicul are dreptul de a efectua acele acte medicale de stricta necesitate pentru a salva viata copilului, chiar fara a avea acordul parintilor.

Dupa interventie, mama baiatului le-a multumit doctorilor.

Cazul lui Razvan reprezinta un precedent bun de urmat de catre toti medicii care se lovesc de astfel de situatii. Si asta pentru ca nu o data s-a intamplat ca parintii sau tutorii legali sa decida gresit in situatii limita, fie din nestiinta, fie din motive religioase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO