Asigurare pentru viitor: prelevarea celulelor stem de la nou-nascuti

25-03-2009 00:00


8.000 de romance si-au asigurat sanatatea copilului in fata unor afectiuni grave ale sangelui, inclusiv leucemia. Au platit pentru asta pana in 2.000 de euro la diferite laboratoare din tara, pentru prelevarea de celule stem din cordonul ombilical.

Cei de la Agentia Nationala de Transplant spun ca Romania a devenit tara cu cei mai multi abonati la bancile private de celule stem din sud-estul Europei.

Se pasteaza (n.r. celulele stem) pe toata viata copilului. In lume, cele mai vechi au 23 de ani. Dupa 20 de ani, doar 10% din celule mor.
Sergiu Habago, director la o banca privata de celule stem
In Romania recoltarea de celule stem din sangele placentar al mamicii a inceput acum trei ani. Pe atunci erau cateva sute de femei care acceptau o astfel de procedura nedureroasa, care dureaza cel mult trei minute. Anul trecut numarul a ajuns la 8.000.

Celulele stem au capacitatea extraordinara de a regenera organele bolnave. Din pacate sunt putine, iar cel mai potrivit moment pentru a fi recoltate este la cateva minute dupa nastere.

Celulele stem sunt depozitate in banci speciale din strainatate dar si din Romania. Avem doua: una la Cluj, una la Bucuresti.

In Romania, Agentia National de Transplant a autorizat patru firme pentru prelevarea de celule stem din sangele placentar si transportul lor. Acestea nu sunt depozitate numai la noi in tara, ci si in banci din Polonia, Belgia, Ungaria ori Slovacia.

Specialistii spera ca in viitor pretioasele celule stem sa ajute in vindecarea diabetului, a unor boli de inima sau afectiuni ale ficatului si rinichilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO