Arhiepiescopia Iaşilor oferă cazare şi mâncare persoanelor afectate de coronavirus

biserica

Reprezentanţii Bisericii ortodoxe române şi cei ai Bisericii catolice întăresc recomandările autorităţilor şi îi sfătuiesc pe credincioşi să stea cât mai mult acasă, mai ales că slujbele să pot urmări online ori la televizor.

Dealtfel, Vaticanul a anunţat că ceremoniile de Paşte nu vor mai avea loc în Piaţa Sfântul Petru, şi că până pe 12 aprilie cel puţin, slujbele se vor ţine fără public, din cauza pandemiei de Coronavirus.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române îndeamnă preoţii, pe cât posibil, să ţină slujbele în aer liber.

La catedrala din Constanța, zece preoţi în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, au început slujba pe scările bisericii , printre oameni, fără măşti de protecţie. Mai mult, preoţii au respectat toată rânduiala bisericească: au sărutat mâna ierarhului şi au rămas aproape de credincioşi. Asta, chiar dacă autorităţile ne recomandă să păstrăm distanţă de siguranţă de cel puţin 2 metri.

Înalt Preasfinţitul Teodosie le-a vorbit credincioşilor afară, tot la o distanţă mică, şi i-a binecuvântat cu apă sfinţită iar oamenii au primit împărtăşania după tipic, NU cu linguriţă de unică folosinţă, deşi problema a stârnit recent controverse.

Citește și
Podgorica
Singura ţară din Europa în care nu a ajuns coronavirusul. Ce măsuri a luat guvernul

În schimb, în Baia Mare, preoţii deşi au ţinut slujba tot pe treptele catedralei, au rugat oamenii să vină altă dată, când e mai puţină lume, pentru a se împărtăşi.

În localitatea Sadu, din judeţul Sibiu, oamenii au participat la slujba de duminică online, din sufragerie.

La Catedrala Mitropolitană din Timişoara, altă dată neîncăpătoare, au fost doar câteva persoane. Unii dintre enoriaşi au venit chiar cu dezinfectantul după ei şi au şters icoanele înainte şi după ce le-au atins.

Nu se ia în calcul închiderea bisericilor şi nici suspendarea slujbelor, spun reprezetantii bisericii ortodoxe romane. Însă sunt interzise adunările cu mai mult de 50 de persoane în interiorul lăcaşurilor de cult, cu păstrarea distanţei de siguranţă.

Credincioşii trebuie să înţeleagă că nu păcătuiesc dacă nu sărută icoanele în această perioadă, adăugă reprezentanţii bisericii. La intrarea în toate lăcaşurile de cult se vor asigura spaţii unde oamenii îşi pot igieniza mâinile.

O măsură mult mai drastică vine din Italia, acum epicentrul pandemiei.

Reprezetantii Vaticanului au decis să ţină slujbele, dar fără public! Credincioşii vor putea participa doar la nivel virtual: vor putea urmări ceremoniile religioase oficiate de Papa Francisc, inclusiv de Paşte, pe internet sau la televizor.

În funcţie de evoluţia situaţiilor din ţara noastră, bisericile tradiţionale de la noi au anunţat că vor înăspri măsurile. Patriarhul Daniel a îndemnat la încredere, calm şi iubire între oameni.

Arhiepiescopia Iaşilor oferă spaţii de cazare şi mâncare persoanelor afectate de coronavirus

 

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat, luni, că au pus la dispoziţia autorităţilor locale din judeţele Iaşi şi Neamţ spaţii de cazare şi asigură hrana persoanelor care trebuie să stea în carantină.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a declarat că, deocamdată, Arhiepiscopia Iaşilor a pus la dispoziţie 150 de locuri de cazare pentru persoanele aflate în carantină. El a precizat că numărul locurilor de cazare poate fi crescut în funcţie de necesităţi, relatează Agerpres.

"La solicitarea autorităţilor, Arhiepiscopia Iaşilor a pus la dispoziţie locuri de cazare pentru persoanele care trebuie să intre în carantină. Deocamdată, în judeţul Neamţ au fost aduse 42 de persoane dar noi mai avem locuri pe care le putem pune la dispoziţie. De asemenea, în judeţul Iaşi avem 48 de locuri pe care le-am pus la dispoziţia autorităţilor la o oarecare distanţă de oraş. Nu a fost folosit, încă, niciunul - probabil se preferă cazarea oamenilor aflaţi în carantină în Iaşi sau în proximitate. Desigur, se oferă toate condiţiile. Noi suntem pregătiţi să oferim masă şi tot ceea ce este nevoie. La solicitarea Primăriei Municipiului Iaşi, am oferit acum câteva zile şi peste 100 de porţii de mâncare, însă, dacă va fi nevoie, când suntem solicitaţi, răspundem şi în acest sens. Suntem deschişi la toate apelurile, la tot ceea ce este nevoie să punem la dispoziţie: spaţii de cazare, mâncare şi orice altfel de ajutor", a declarat preotul Constantin Sturzu.

El a spus, totodată, că în această perioadă atât la Catedrala Mitropolitană cât şi la alte biserici sunt intensificate rugăciunile speciale pentru "izbăvirea de boală, de epidemie, pentru întărirea celor bolnavi, pentru paza celor bătrâni, pentru ajutorul celor care sunt implicaţi în rezolvarea acestei situaţii şi nădăjduim că Dumnezeu, cât mai repede, să ne izbăvească de această pandemie".

"Rugăm pe toţi credincioşii să asculte îndemnurile autorităţilor, să evite să iasă din casă dacă nu este absolut necesar, să se gândească la toate persoanele cu care pot intra în contact şi că îi pot îmbolnăvi, astfel, pe cei dragi. Aşadar, îi rugăm să nu iasă din casă, să vină la biserică în condiţiile pe care le-am stabilit, astfel încât să nu se creeze nici aglomeraţii, nici situaţii în care se pot infecta unii pe ceilalţi", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Citește și...
Site-urile care difuzează știri false despre COVID-19 riscă să fie închise de autorități
Site-urile care difuzează știri false despre COVID-19 riscă să fie închise de autorități

Autorităţile pot opri site-urile care difuzează informaţii false cu privire la COVID-19 sau la măsurile de protecţie şi prevenire şi pot totodată bloca accesul utilizatorilor la astfel de informaţii.

Singura ţară din Europa în care nu a ajuns coronavirusul. Ce măsuri a luat guvernul
Singura ţară din Europa în care nu a ajuns coronavirusul. Ce măsuri a luat guvernul

Muntenegru a rămas singura țară din Europa în care nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus până acum, deși țara se află aproape de Italia, țara cel mai puternic afectată de Covid-19 de pe continent, scrie sarajevotimes.com.

Cozi uriașe la vama Nădlac. Timpul de așteptare a ajuns la trei ore
Cozi uriașe la vama Nădlac. Timpul de așteptare a ajuns la trei ore

Românii continuă să se întoarcă acasă în valuri. Aproape 20 de mii de oameni au intrat în țară prin Vama Nădlac, după ce Ungaria a permis tranzitarea teritoriului său pe timpul nopții.

Recomandări
O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții
O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții

Una dintre cele mai mari fraude cu lemn tăiat ilegal din păduri este investigată de nouă structuri ale statului. Poliţiştii şi procurorii au descins la 17 Ocoale Silvice din Suceava, dar şi la 146 de firme şi chiar adrese particulare din alte 17 judeţe.

Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO
Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO

Au apărut noi mesaje acuzatoare la adresa preotului Visarion Alexa. Încă o femeie povestește, că părintele i-a făcut avansuri și chiar, a sărutat-o când, au fost împreună. Pentru a dovedi că nu minte a publicat, și capturi cu mesajele.

În timpul unui discurs, Joe Biden a căutat în sală o deputată care a decedat în august: “Unde este Jackie?” VIDEO
În timpul unui discurs, Joe Biden a căutat în sală o deputată care a decedat în august: “Unde este Jackie?” VIDEO

Preşedintele american, Joe Biden, a căutat-o în timpul unui discurs pe deputata din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit.