Angajatii romani ar putea primi de la patroni tichete pentru a-si cumpara biciclete. Ce valoare va avea cuponul


Ultimul update: Marti 28 Martie 2017 07:22
Data publicarii: Duminica 26 Martie 2017 19:38
Categorie: Stiri Sociale

Romanii vor putea primi tichete ca sa isi poata cumpara biciclete. Proiectul de lege a trecut de Senat si prevedere ca o data la 3 ani, un patron ii poate da angajatului un cupon de 1500 de lei si 300 de lei anul pentru intretinerea bicicletei.

O idee buna, dar care se loveste de o realitate trista: lipsa infrastructurii in orasele mari.

Programul este inspirat dupa modelul britanic, "Bike to work", prin care angajatii sunt incurajati sa-si cumpere bicicleta si sa vina cu ea la munca. Dar in Marea Britanie sunt piste sigure, in timp ce la noi biciclistii se strecoara pe unde pot. In orice moment o usa deschisa neglijent ii poate accidenta grav.

Reporter: "E mai mult un sport extrem mersul cu bicicleta prin Bucuresti?"

Biciclist: "80%, da, din cauza traficului si a nepasarii celor din masini, nu sunt atenti."

Potrivit asociatiilor care promoveaza mersul pe bicicleta, in Bucuresti doar 2% dintre locuitori sunt biciclisti activi, cifra este foarte mica.

In Copenhaga, de pilda, 30% dintre locuitori sunt biciclisti activi. Explicatia este foarte simpla, in Capitala lipseste aproape cu desavarsire infrastructura pentru biciclete

Singura pista unde biciclistii se simt in siguranta este pe Calea Victoriei. Daca am avea mai multe, numarul celor care pedaleaza s-ar mari.

Mihai Denes, Asociatia "Adevaratii Veloprieteni": "Daca in Bucuresti strazile ar fi neasfaltate am numara doar masini de teren patru ori patru si nu am putea sa evidentiem existenta masinilor normale. Cand va fi infrastructura pentru biciclete sa vedeti ca o sa apara si biciclistii"

Proiectul de lege prevede ca patronii sa le poata da angajatilor o data la trei ani un tichet similar celor de masa, dar cu care sa-si cumpere o bicicleta. Valoarea unui tichet va fi de 1500 de lei.

Valeriu Steriu, deputat PMP: "Cu 1500 de lei iti iei deja o bicicleta buna. De asemenea, suplimentar am spus, un tichet de 300 de lei de a stimula venirea la locul de munca, un tichet pentru folosirea bicicletei."

Proiectul a trecut de Senat, iar initiatorul legii crede ca va incuraja productia de biciclete in tara noastra. De tichete pentru biciclete ar putea beneficia atat angajatii de la stat, cat si cei din privat.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO