Investitia de 150 de milioane de euro care a ajutat Alba Iulia sa isi recapete faima si demnitatea din secolul 18

Dată publicare: 30-03-2014 21:14
Dată actualizare: 02-04-2014 06:53


Una dintre cele mai frumoase asezari ale Transilvaniei si-a recapatat demnitatea si faima. Este vorba despre Alba Iulia. Vechea cetate a orasului arata acum la fel de bine ca la inceputul secolului 18, cand a fost ridicata.

 A fost nevoie de ani de munca, 150 de milioane de euro investiti, studierea planurilor originale ale cetatii si procurarea unor materiale de constructii similare cu cele folosite la construirea fortificatiilor. Rezultatul este insa fabulos, spun miile de turisti.

Si e cu siguranta o lectie pentru intreaga Romanie. Eforturile acestui oras ce numara cel mult 60.000 de oameni au reusit sa transforme o suprafata de peste 100 de hectare intr-un muzeu in aer liber. In alte orase cu bugete mult mai mari cladirile istorice zac inca in paragina.

Povestea orasului incepe demult, tare demult, acum doua mii de ani, cand pe acele meleaguri a ajuns legiunea a XIII-a Gemina. Romanii au ridicat un castru, apoi au cladit un oras, Apullum. Pe zidurile lui s-a ridicat in evul mediu cetatea Balgrad. In anul 1714, Alba Iulia de acum s-a transformat in ceva unic pentru europa de sud-est: o fortificatie de tip Vauban, in forma de stea, cu trei linii de aparare. A primit numele Alba Carolina.

Mandra cetate s-a ingropat apoi in negura vremurilor ce au urmat. Cele sapte bastioane inalte de 12 metri, cladiri de-o frumusete rara, 6 porti triumfale si aproape 6 kilometri de ziduri au fost mai bine de 90 de ani acoperite de pamant, darapanate, uitate.

Acum, in 2014, arata ca in 1738.

"Costurile la aceea vreme au fost imense, aproximativ 1 milion de guldeni au costat lucrarile, si au fost adusi 20.000 de iobagi din toata Transilvania pentru a lucra la constructiile cetatii, plus sigur arhitecti din Austria, Italia, Germania", a spus istoricul Tudor Rosu.

La restaurare au fost folosite materiale speciale, similare cu cele de la 1700, caramida facuta din lut si piatra adusa dintr-o cariera din apropierea orasului. Cel mai mult s-a muncit la portile de acces in fortificatie, mai ales la poarta a treia.

"Practic, decoratiile sculpturale prezente pe poarta a treia sunt efectiv o carte vie de istorie, cea mai importanta statuie pe poarta a treia este cea a imparatului Carol al VI-lea, in timpul caruia s-a ridicat cetatea Alba Carolina, el este infatisat pe cal intr-o pozitie de invingator, in jurul lui sunt statui cu prizonieri turci si prada de razboi", a spus Emanuel Dragusin, reprezentantul firmei care s-a ocupat cu lucrarile.

Acum poarta are din nou si o garda. Dealtfel garda cetatii strajuieste si cele mai importante cladiri, aleile pietruite, piatetele ori zecile de statui de bronz.

"Cu garda cetatii dorim sa dam viata acestui edificiu istoric, militarii din aceasta garda fac serviciu la portile cetatii, chiar si langa unele obiective importante", spune Vasile Opruta, reprezentantul Garzii Cetatii.

Investitia a meritat, eforturile la fel.

"Este un oras vechi-nou, totul este de demult, dar este proaspat renovat ceea ce da viata si actualitate, iar aceste mici statuiete cu oameni de epoca infrumuseteaza si mai mult. S-a investit bine si a meritat sa se faca ce s-a facut, a fost facut cu cap, cu gust", spune o turista.

"Practic, cetatea in momentul de fata ofera o suprafata agreabila de vizitare de 110 hectare. Am dezvoltat un site de internt prin intermediul caruia cei care sunt interesati pot sa vada in detaliu multe dintre cele mai importante obiective", a spus purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser.

Daca ajungeti in cetate, nu ratati catedrala Romano-catolica "Sfantul Mihail", ridicata in secolul al XIII-a, Catedrala Incoronarii, Muzeul Unirii ori Palatul Principilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO