7 din 10 români sunt afectați de stresul de la muncă. Starea în care a ajuns o femeie la serviciu

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 11 Aprilie 2019 19:41
Data publicarii: Joi 11 Aprilie 2019 18:56
Categorie: Social

Șapte din zece români sunt afectaţi de stresul pe care îl resimt tot mai puternic, la serviciu. Cifrele vin de la Organizaţia Mondială a Muncii, care atrage atenţia că la noi această afecţiune ia amploare faţă de alte ţări europene.

Potrivit medicilor, anul trecut, numai la Institutul Socola din Iaşi, numărul internărilor din cauza stresului profesional au crescut cu peste 10%.

Programul prelungit, lipsa pauzelor de masă, presiunea şi atitudinea, de multe ori umilitoare, a şefilor, au adus-o pe o femeie în pragul unei căderi nervoase. Nu a mai rezistat şi de la fabrica de confecţii a ajuns la medic.

"Mă simţeam foarte obosită, eram stresată tot timpul, şefa noastră răcnea la noi că nu suntem bune de nimic. Ne ameninţa că ne dă afară."

Organizaţia Mondială a Muncii a făcut un studiu despre stresul profesional. Experţii spun că în România afectează tot mai mulţi angajaţi, însă aceştia se tem să apeleze la terapeuţi, de teamă să nu fie consideraţi inapţi la serviciu. Cei mai vulnerabili au între 25 şi 45 de ani şi o situaţie financiară precară.

Cozmin Mihai, medic psihiatru: "Tinerii sunt ahtiaţi după partea financiară, muncesc pe perioada nopţii, program încărcat şi termene limită. Îi duce în pragul epuizării."

Potrivit specialiştilor de la Institutul Socola din Iaşi, cele mai stresante domenii de lucru sunt avocatura, magistratura, IT şi traficul aerian.

Liviu Bran, avocat: "Profesia de avocat este foarte solicitantă. De multe ori nu dormi nopţile şi te gândeşti dacă ai făcut sau nu bine, dacă ai cea mai bună soluţie. Când vezi că nu mai faci faţă, neuropsihic şi fizic trebuie să ştii să te opreşti."

La polul opus, sunt domeniile creative, legate de natură sau artă. De pildă, peisagiştii au cea mai relaxantă profesie, spun doctorii.

Primele manifestări ale stresului sunt irascibilitatea, tulburări ale somnului, probleme digestive sau chiar cardiace. În cazurile cele mai grave, oamenii stresaţi riscă să facă atacuri vasculare, cerebrale sau infarct.

În unele ţări europene, stresul a fost introdus pe lista bolilor profesionale. În Franţa, de exemplu, este recunoscut prin lege, iar angajaţii pot cere concediu medical. Inspectorii de muncă au sesizat că astfel a scăzut numărul celor care ajung în prag de anxietate sau depresie severă, din cauza slujbei. În România, stresul profesional nu este luat în discuţie de nicio lege.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Beneficiile dorite de tinerii angajați de la patroni, în afara salariilor
Beneficiile dorite de tinerii angajați de la patroni, în afara salariilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
oua
Masa de Paște, reguli de respectat la capitolul ”ouă”. Diferențele dintre cele 4 categorii
Concert caritabil pentru copii abandonați, care suferă de boli incurabile
Povestea lui Andrei, un tânăr cu o formă rară de cancer. Cum îl puteți ajuta
Cazul copilului mort în fosa septică se poate repeta oricând la 1.500 de şcoli din ţară
Tânără cu arsuri grave, dusă în Belgia, pentru că în România nu sunt locuri. Apel umanitar
Pesta porcină afectează și mieii, la preț. Mai multe centre de sacrificare, închise
Concert caritabil pentru copiii abandonați în orfelinate
Concert caritabil la Ateneul Român pentru copiii abandonați în orfelinate
Mii de oameni au alergat pe ploaie, la Timișoara, în scop caritabil
Românii par rupți de societate. De ce ne implicăm social atât de puțin
Nou gest făcut de asociația care i-a oferit casă Roxanei, fetița care își dorea piure și carne
Recomandări pentru ouă proaspete şi miel gustos de Paşte. Ce trebuie să evităm
Tablou cu Nicolae Ceauşescu, în biroul unui primar PNL: „Ce e rău în asta?”