26 de grade, temperatura pe canicula, intr-un apartament reabilitat termic

11-06-2009 00:00


In Bucuresti, joi a fost ultima zi torida, inaintea furtunii. La umbra s-au inregistrat cel putin 33 de grade, iar asta inseamna ca foarte multi au simtit ca vor lesina in apartamente.

 

Au scapat de calvar numai romanii care stau in blocuri reabilitate termic. Fara aer conditionat, acestia se bucura in casa de 26 de grade Celsius.

Blocurile nereabilitate termic sunt rosii, semn ca materialele din exterior s-au incins. Prin ce trec locatarii din imobilul ridicat pe vremea lui Ceausescu?

"Pe suprafata cladirii temperatura este de 30, 32 de grade. Iar betonul lasa caldura sa intre in apartament," dezvaluie Victor Arvare, Centrul de Masurare, Institutul Cercetari Electrotehnice.

Rau e ca nu se poate respira nici cu aerul conditionat pornit.

Intr-un bloc reamenajat, la nivelul peretilor, temperatura este de 38-40 de grade, dar una dintre proprietatile polistirenului este de a absorbi caldura si de a nu o lasa sa treaca. Asadar, in apartament sunt cel mult 27 de grade.

Grav este ca desi in Romania exista un proiect guvernamental pentru reabilitarea termica a blocurilor, lucrurile se misca cu viteza melcului.

In acest an, oficialitatile spera ca vor prinde in program peste 1.700 de blocuri, in toata tara. Daca o sa se si intample asta, ramane de vazut.

VIDEO PROTVPLUS.RO