100 de ONG-uri si cetateni se impotrivesc referendumului pentru redefinirea familiei: "Nu votam libertatile"

Dată publicare: 07-06-2017 17:48
Dată actualizare: 10-06-2017 06:37


"Referendumul de modificare a Constitutiei pentru redefinirea familiei nu trebuie sa aiba loc", sustin o suta de ONG-uri si cetateni.

Acestia s-au adunat in Platforma pentru Drepturi si Libertati "Respect" si se opun initiativei Coalitiei pentru Familie.

Motivul, drepturile si libertatile romanilor nu se pot supune unui referendum pentru ca riscam sa distrugem democratia.

Societatea civila va incerca sa-i convinga pe senatori sa respinga referendumul. Pana in acest moment, Coalitia pentru Familie a refuzat sa comenteze aceasta initiativa.

Platforma pentru Drepturi si Libertati a fost prezentata la Bucuresti de cativa membri.

Cristian Parvulescu, presedintele PRO Democratia, a comparat Referendumul cu ascensiunea la putere a lui Hitler si sustine ca strangerea celor 3 milioane de semnaturi s-a facut cu implicarea preotilor.

Cristian Pîrvulescu, presedintele PRO Democratia: "Romania trebuie sa decida daca vrea spre Europa sau spre Rusia. Nazismul s-a instaurat prin referendum. A fost o forma de institutionalizare. Ati vazut corturi? Preotii au fost obligati sa stranga semnaturi."

Redefinirea familiei ca uniunea formata dintr-un barbat si o femeie, nu ca doi soti, cum scrie in prezent in Constitutie, deschide o cutie a Pandorei, sustin si ceilalti membri ai platformei.

Acestia sustin ca relatia statului cu familia este stabilita deja, exista drepturi si raspunderi juridice reglementate in zeci de acte. Astfel, nu este clar ce se va intampla cu familiile divortate, familiile formate dintr-un singur parinte sau familiile formate din concubini.

Oana Marinescu, membrul platformei "Respect": "Ma simt vizata. Am o familie monoparentală. Acum trebuie sa explic copilului ca familia mea este perfecta. Nu exista niciun partid care sa apere drepturile cetatenesti. Daca alegem sa tacem si sa ignoram. Ne va fi mai dificil sa corectam ceva."

Asa ca membrii Platformei vor sa-i convinga pe senatori sa nu voteze ca referendumul sa aiba loc. Spun ca vor bate la usile senatorilor si vor discuta cu ei sa le explice pericolele care ar putea aparea. In plus, le cer oamenilor sa semneze un manifest anti referendum.

Mircea Toma, Active watch: "Nu avem violenta fizica, dar se va ajunge. 3 milioane uita ca si ei sunt niste minoritati. Pot fi victimele acestei filosofii. Nu votam libertatile. Riscul este ca nu e bine. Fetelor veti putea purta voal. Batic."

Oana Baluta, platforma Demos: "Dupa asta ar putea aparea demers pentru interzicerea accesului femeilor la întreruperea de sarcini."

Camera Deputatilor a aprobat Referendumul, iar camera decizionala este Senatul. Daca senatorii vor adopta solicitarea Coalitiei pentru Familie, Referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie ar trebui organizat in 30 de zile de la vot.

Coalitia pentru Familie a refuzat deocamdata sa comenteze declaratiile Platformei Respect.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO