10.000 de reclamatii in toata tara. Militarii in rezerva isi cer drepturile

Dată publicare: 10-02-2011 22:11
Dată actualizare: 29-06-2012 20:56


Imagine inedita pe scarile Tribunalului Bucuresti. Mii de dosare ale militarilor in rezerva au fost carate la registratura cu ajutorul unor carucioare. Sunt reclamatiile semnate de rezervistii care au primit in luna ianuarie pensii mai mici.

Actiunea este inutila, spun autoritatile, in conditiile in care premierul le-a promis ca isi vor recupera banii pierduti.

"Te plimbai cu cortul din garnizoana in garnizoana si nu puteai sa te bucuri de copilaria copiilor tai". Asa explica Niculae Barbu de ce e normal ca militarii sa aiba o pensie speciala. Anormala e recalcularea, spune el, care l-a lasat fara 930 de lei.

Ca el gandesc toti militarii carora li s-au recalculat pensiile in functie de salariul mediu brut, fara sa se tina cont de venitul lor. Motiv pentru care joi 10.000 de reclamatii, dintre care 2.000 in Capitala, asteptau sa fie depuse in tribunale. In Bucuresti, ca sa ajunga cu ele la registratura, rezervistii au adus carucioare din centrele comerciale.

Ministerul Apararii spune ca sesizarile nu mai au obiect din moment ce in februarie oamenii vor primi pensia intreaga plus banii pierduti. Revizuirea pensiilor se va face pana la sfarsitul anului numai in functie de adeverintele clare de venit.

S-a ajuns aici pentru ca militarilor li s-a cerut sa depuna acte prin care sa dovedeasca venitul pe care l-au obtinut in fiecare an de activitate, pentru ca pensia lor sa fie calculata ca pentru orice muritor: in functie de vechime si de salariu, si nu ca procent din ultimul venit.

Pentru cei care nu au avut documente, pensia s-a recalculat in functie de salariul mediu brut din anul respectiv.

Tags: pensii, militari,


VIDEO PROTVPLUS.RO