Americanii au descoperit o reactie adversa rara provocata de paracetamol. Cat de periculoasa este

02-08-2013 13:08
Sursa: FDA.gov

farmacie

Agentia medicamentului din Statele Unite avertizeaza autoritatile in privinta unui efect advers produs de unul din cele mai folosite analgezice din lume.

Acetaminophenul, sau paracetamolul, este deseori indicat in tratamentul febrei si durerii, fiind folosit si in cazul gripei sau racelii.

Food and Drug Administration (FDA), agentia medicamentului din SUA, a lansat un avertisment pentru consumatori, precizand ca a descoperit un efect advers necunoscut pana acum.

Potrivit FDA, paracetamolul poate provoca inflamatii grave ale pielii, iritati si basici, pe zone destul de intinse ale corpului.

Este adevarat ca aceste probleme apar in cazuri destul de rare, iar pacientii care manifesta reactiile trebuie sa opreasca imediat tratamentul cu paracetamol.

Sharon Hertz, director adjunct in cadrul FDA, declara: “Este foarte important ca oamenii sa recunoasca aceste simptome rare si sa reactioneze rapid. In unele cazuri, complicatiile pot fi letale”.

FDA a dat acest avertisment dupa ce a analizat mai multe cazuri intre anii 1969-2012.

In aceasta perioada s-au inregistrat 107 reactii adverse de acest fel, dintre care 67 de pacienti au fost internati si 12 au murit.

Agentia americana a medicamentului precizeaza insa ca beneficiile paracetamolului sunt mai mari decat riscurile folosiri acestuia.

Riscurile recent descoperite trebuie sa fie insa mentionate in prospectul medicamentului, pentru ca pacientii sa fie informati.

Sursa: FDA.gov


VIDEO PROTVPLUS.RO