Un bărbat din Neamț a primit doi rinichi de la un pacient aflat în moarte cerebrală

Ultima actualizare: 27-12-2019 17:49

Un bărbat de 52 de ani, din judeţul Neamţ, a primit o nouă şansă la viaţă, chiar în ziua de Crăciun. Bărbatul, care suferea de insuficienţă renală de 5 ani, a primit doi rinichi de la un pacient aflat în moarte cerebrală.

Intervenţia a fost o premieră pentru spitalul Parhon din Iaşi, acolo unde a şi avut loc transplantul. Pacientul se reface şi totul decurge perfect, spun medicii.

Pregătirile pentru operaţie au început chiar în noaptea de Ajun, iar toată intervenţia a durat 9 ore. Pacientul era în evidenţă spitalului din 2005, şi timp de 10 ani a încercat toate tratamentele posibile, însă fără succes.

Acum, un bărbat de 62 de ani, intrat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral, s-a dovedit compatibil.

Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt spitalul Parhon Iaşi: „Fiind un donator mai în vârstă, s-a luat decizia de a se implanta ambii rinichi la acelaşi pacient. Acest lucru a impus o durată de intervenţie mai lungă, pacientul a ieşit din operaţie după 9 ore şi se recuperează acum în secţia de transplant.”

Adrian Covic, coordonator Centru Transplant Renal Iaşi: „O intervenţie deosebită din toate punctele de vedere. A fost de Crăciun, magia şi minunea Crăciunului. Pentru că era un rinichi marginal, de la un pacient vârstnic, diabetic şi cu insuficientă renală în momentul prelevării, a fost luată să decizia să se insereze ambii rinichi, o potrivire perfectă.”

În total, anul acesta la spitalul Parhon din Iaşi au avut loc 25 de transplanturi. Medicii spun însă că ar fi nevoie de mult mai multe, dar legislaţia în acest domeniu ar trebui schimbată.

Sincron Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt spitalul Parhon Iaşi: „A fost un an care a început mai greu, dar care s-a reactivat la sfârşit, dar este loc de mai bine. Avem 10 pacienţi transplantaţi de la donatori cadaverici, dar sunt insuficienţi pentru lista de aşteptare mare."

Adrian Covic, coordonator Centru Transplant Renal Iaşi: „Trebuie schimbată legea, avem una dintre cele mai restrictive legi. De aceea acum transplantul renal este într-un uşor reflux. Avem cunoştinţe şi specialist, trebuie o lege nouă şi o dotare mai bună."

În acest moment, la centrul de Transplant din Iaşi, peste 500 de pacienţi cu insuficiență renală sunt pe listele de aşteptare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO