Tânărul rănit în Neamț a fost trimis în Belgia și cu 2 bacterii. Reacția medicilor din Charleroi

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 18:21
Categorie: Sanatate

Tânărul grav rănit în explozia de la Piatra Neamţ a ajuns în Belgia cu două bacterii intra-spitalicesti, după cum anunţă specialiştii de acolo.

El a petrecut 24 de ore în spitalele româneşti din Piatra Neamţ şi Iaşi, înainte să fie dus în străinătate. Acum, bărbatul a fost operat şi a trecut cu bine de intervenţie. Rămâne însă întrebarea ”ce şanse au astfel de victime în spitalele româneşti?” Noile clinici pentru marii arşi vor fi construite, cel mai devreme, la sfârşitul lui 2019.

Tânărul în vârstă de 28 de ani a ajuns la Spitalul Charleroi din Belgia infectat cu Acinetobacter şi Klebsiella. Înainte de a pleca din România, pacientul, cu arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului, a fost operat, iniţial, în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Potrivit medicului român, care l-a preluat în străinătate, procedurile la care ar fi fost supus pacientul în ţară nu ar fi fost complete.

Doctor Ciprian Isacu, medic chirurgie plastică Charleroi, Belgia: "Nu a fost o intervenţie chirurgicală, îmi asum tot ce spun. Deci intervenţia chirurgicală nu a fost suficientă. Au excizat o parte din pielea arsă, dar nu complet. Nu vreau să dau în colegi, dar sunt cărţi, dacă nu ştii, de acord, ne uităm că şi eu mă uit. A ajuns într-o stare mediocră şi după aceea ne-am ocupat de el."

În replică, reprezentanţii spitalelor în care pacientul a fost îngrijit spun că nu au primit momentan nicio sesizare în legătură cu modul în care a fost tratat tânărul ars.

Codruţ Munteanu, manager Spitalul Judeţean Piatra Neamţ: "S-a făcut tot ce trebuia făcut pentru acest pacient în primele 2 ore cât a stat la noi. Ştiu că au fost ceva discuţii legate de Klebsiella şi Acinetobacter. Vreau să vă spun că aceste 2 bacterii le putem avea toţi la nivelul pielii, însă ele se pot exacerba în anumite condiţii."

Profesor Diana Cimpoeșu, medic șef UPU Smurd Iași: "Pacientul a venit prin transfer de la Spitalul Judeţean Neamţ. Timpul petrecut a fost unul scurt, sub 24 de ore. În acest moment nu avem vreo informare oficială despre existenţa unor complicaţii din partea spitalului."

Pe de altă parte, 21 dintre tinerii care au scăpat din iadul de la "Colectiv" i-au adresat o scrisoare premierului şi ministrului Sănătăţii şi cer Guvernului să pună la punct un mecanism naţional de intervenţie de urgenţă pentru astfel de cazuri.

Asta ar presupune transferul automat în străinătate al oricărui pacient care are arsuri pe mai mult de o treime din corp şi un fond permanent de urgenţă, din care să fie plătit transportul aerian, tratamentul în străinătate şi recuperarea medicală.

Sorina Pintea a declarat marți că va încheia protocoale cu toate centrele mari de arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul pacienților care trebuie transferaţi în străinătate. Cât despre cele de la noi:

Sorina Pintea: "Marile centre de arşi vor începe să fie construite, conform procedurilor, la sfârşitul lui 2019. Deci patru centre se construiesc noi, la Grigore Alexandrescu, la Bagdasar-Arseni în Bucureşti, la Timişoara şi la Târgu-Mureș. Iar la Iaşi este cel existent, construit deja, şi care urmează să fie dotat."

România are în momentul de faţă doar 11 paturi pentru marii arşi, iar infecţiile intraspitalicesti pun în pericol vieţile celor care ar avea şanse de supravieţuire.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

De ce nu au fost transferați rapid în străinătate răniții din Colectiv. Jean Chelba: ”Erau mai mulți salvați”
De ce nu au fost transferați rapid în străinătate răniții din Colectiv. Jean Chelba: ”Erau mai mulți salvați”
VIDEO PROTVPLUS.RO
bratara
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău
Bebeluşul născut cu o malformaţie la inimă, operat de urgenţă. De ce se tem medicii
CNAS, precizări importante despre medicamentele eliberate pe rețete compensate
gripa
Alertă după ce șapte persoane au murit de gripă. Trei dintre ele nu aveau alte afecțiuni
Acuzații de malpraxis la spitalul din Vâlcea: ”Nu mai putea să respire, devenise legumă”
Un bebeluș diagnosticat cu gripă a murit la un spital din Capitală
Legătura dintre gripă și spălatul prosoapelor și așternuturilor. Vă poate scăpa de viroză
Transplanturi de rinichi făcute prin bunăvoinţa medicilor. "Statul nu le dă niciun drept"
Suntem în pragul unei epidemii de gripă. Avertismentul medicilor pentru părinți