Tanarul din Hateg, bolnav de o maladie rara, operat la Viena. Zeci de oameni au donat bani pentru interventia salvatoare

Ultima actualizare: 01-04-2015 07:02

Alexandru Dodi, tanarul de 23 de ani din Hateg, care sufera de o maladie rara a oaselor, a fost operat pentru a 19-a oara la spitalul AKH din Viena.

Medicii romani nu s-au mai incumetat sa intervina chirurgical, iar in strainatate trebuia sa plateasca 70.000 de euro. Cand nu mai avea sperante, Ministerul Sanatatii a trimis banii in contul spitalului. Iar in ajutorul baiatului au sarit si zeci de oameni care i-au aflat povestea de la Stirile PROTV.

Alexandru Dodi: "Vreau sa multumesc tuturor oamenilor care m-au ajutat prin donatii."

Alexandru a trecut cu bine peste a 19-a operatie din viata lui: la spitalul AKH din Viena i s-a scos o tumoare-gigant.

Alexandru Dodi: "Marimea tumorii a fost undeva la 3 kilograme. Mi-a fost scoasa splina, rinichiul stang si o parte din pancreas. Ma simt bine. Ma bucur ca a trecut operatia."

Cand avea un an, Alexandru a fost diagnosticat cu maladia Ombredanne, o boala extrem de rara care duce la cresterea unor protuberante in prelungirea oaselor. Acestea ajung sa preseze ori chiar sa strapunga diverse organe.

De 16 ani incoace, tanarul a suferit interventii chirurgicale in mai toate zonele corpului. La ultima operatie facuta in Romania, medicii i-au extras o tumoare de peste 5 kilograme.

Anul trecut, doctorii romani au spus ca nu il mai pot ajuta. I-au recomandat o operatie la spitalul AKH Viena, insa specialistii de acolo n-au mai acceptat plata prin formularul E112, pentru ca statul roman are datorii uriase.

Marioara Dodi, mama lui Alexandru: "Ne-am lovit de acesta nepasare a statului Roman, pentru ca asta este: trimit oameni acolo pentru operatii si nu-si mai deconteaza banii."

Abia in ceasul al 12-lea, dupa ce povestea lui Alex a aparut la Stirile ProTv, reprezentantii Ministerului Sanatatii au virat in contul clinicii suma necesara operatiei: 70.000 de euro.

Marioara Dodi, mama lui Alexandru: "Aici, la AKH, e 1.020 de euro pe zi numai spitalizarea fara tomografe si alte analize."

Din donatii s-au mai strans pentru Alex peste 15.000 de lei.

Marioara Dodi, mama lui Alexandru: "Vreau sa le multumesc din suflet tuturor celor care ne-au ajutat."

Din 2007 incoace, Romania a acumulat tot mai multe datorii catre spitalele din strainatate: mai precis, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a platit doar o treime din tratamentele facute concetatenilor nostri.

Dintr-un total de 310 milioane de euro mai avem de dat 180 de milioane de euro. Cele mai mari restante s-au strins in Germania (63,5 milioane euro), Italia (34,5 milioane euro) si Austria (24,5 milioane euro).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO