"Stop diagnostic pe internet! Mergi la cabinet!'' Mesajul medicilor pentru români

10-08-2017 13:34

Internetul nu ţine loc de medic! Este sfatul venit din partea autorităţilor din sănătate care atrag atenţia că mulţi români îşi pun singuri diagnosticul, pe baza unor articole citite online sau discutând cu prietenii care au aceleaşi simptome.

Tocmai de aceea Colegiul Medicilor din România a lansat campania ''Stop diagnostic pe internet! Mergi la cabinet!''

3 din 4 români îşi pun singuri un diagnostic şi 1 din 7 părinţi îşi tratează copilul fără să-l ducă la doctor, arată un studiu făcut de organizaţia nonguvernamentală "Asociaţia Pro Consumator România". Pe baza informaţiilor aflate de la prieteni care au trecut printr-un episod asemănător sau de pe internet, oamenii îşi cumpără singuri pastilele despre care au auzit că le-ar face bine. Iar site-urile sunt pline de păreri şi sfaturi.

Prof dr. Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale: ''Ne confruntăm destul de frecvent cu pacienţi convinşi că au o boală după ce au citit pe internet. Îi arăţi cu analize că nu are şi el nu te crede. Boala diferă de la persoană la persoană, iar tratamentul la fel.''

Medicamentele luate după ureche pot agrava o boală.

Tânăr: ''Românii le ştiu pe toate se cred şi doctori şi se tratează singuri.''

Dr. Gabriela Dascăl, medic ortoped pediatru: ''Să folosească internetul, dar să-l folosească trecându-l prin filtrul raţiunii lui, fără să evite contactul cu medicul de care oricum are nevoie.''

Informaţii medicale corecte sunt în publicaţiile ştiinţifice de pe site-urile unor autorităţi precum MS, CM sau UMF. De asemenea sunt şi doctori care scriu articlor de unde puteţi să luaţi anumite date despre boli, însă diagnosticul corect se pune doar în cabinetul medical.

De ce renunţă românii la controalele medicale? Condiţiile din spitale sau timpul lung de aşteptare la cabinet îi determină să se trateze singuri.

Dr. Gheorghe Borcean, preşedintele CMR: ''Medicina e o relaţie interumană care se bazează pe încredere, pe profesionalismul unuia şi încrederea celuilalt pe internet. La capătul celelalt, poate fi un nemedic sau un computer.''

Ţineţi cont şi de faptul că atunci când boală este greşit diagnosticată din cauza informaţiilor găsite pe internet, iar tratamentul nu este bun, nu aveţi pe cine să trageţi la răspundere. Prin urmare ''stop diagnostic pe net! mergeţi la cabinet".

 


VIDEO PROTVPLUS.RO