Reportaj Știrile PRO TV. Cazul infirmierei care a spus că ”microbul nu sare pe oameni”


Ultimul update: Vineri 01 Februarie 2019 19:44
Data publicarii: Vineri 01 Februarie 2019 18:21
Categorie: Stiri Sanatate

În timp ce numărul românilor ucişi de gripă a urcat la 67, în multe spitale din ţară regulile de igienă şi măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii virusului rămân în continuare opţionale.

Ştirile PRO TV au arătat și joi în ce condiţii improprii sunt ţinuţi pacienţii, fără să li se împartă măşti de protecţie sau să li se pună la dispoziţie dezinfectant. Pe ici pe colo managerii au încercat să salveze situaţia, dar chiar şi aşa DSP ar trebui să facă verificări, pentru că suntem în plină epidemie.

După ce joi seară conducerea spitalului Colentina ne-a comunicat în scris că mânerul lipsa era "la reparat", vineri toate uşile din această toaletă destinată pacienţilor aveau clanţe noi. Şi, surpriză, au apărut săpunul şi dezinfectantul.

În acelaşi spital în schimb, la o altă toaletă, la chiuvetă în loc de baterie găsim un furtun.

Mai mulţi manageri de spitale se plâng ca pacienţii vandalizează băile şi fură robineţii, clanţele sau sticlele cu dezinfectanţi. Drept urmare unii au afişat anunţuri prin care îi roagă pe oameni să fie civilizaţi.

În schimb, reacţia unor cadre medicale arată clar că în general nu se pun la dispoziţia pacienţilor soluţii dezinfectante.

Este şi cazul infirmierei de la Craiova, care, după imaginile difuzate la Ştirile PRO TV, va fi supusă unei anchete.

"Există soluţie de dezinfectat aici?
- Nu, de ce?
- Să ne dezinfectăm
- Nu vă mai dezinfectaţi că noi stăm aici toată ziua şi nu ne mai îmbolnăvim şi pe noi sulfă toţi bolnavii. Staţi liniştită că nu e chiar aşa microbul, nu sare pe oameni."

Nimeni nu anchetează însă şi conducerea spitalului, care ar fi trebuit să pună la dispoziţie dezinfectantul. Abia vineri, după scandal, acesta a apărut la intrarea în secţii.

La spitalul de urgenţă din Slatina, rămâne încă o necunoscută.

Discuție cu o asistentă UPU în Spitalul din Slatina:

”Dar aveţi soluţie de dezinfectat? Există soluţie de dezinfectat?
Soluţie de dezinfectat? Unde?
La dumneavoastră.
Pentru?
Ca să ne dezinfectăm
Noi nu avem aşa ceva, avem de suprafețe, nu avem de mâini. Cine v-a spus că avem soluţie ?
Sunt unitatati medicale care au aşa ceva.
Nu ştiu ce spuneţi dvs, eu am intrat în tură, nu mi-a zis nimeni nimic.”

Şi aici şefii găsesc repede explicaţii.

Andrei Ştefănescu, director medical Spitalul din Slatina: ”Într-adevăr în anumite toalete a lipsit în anumite momente săpunul pentru că a fost furat."

În cele mai multe unităţi spitaliceşti, lipseşte un filtru la intrare, unde oamenii să primească măşti de protecţie. Astfel că virusul se poate răspândi cu uşurinţă, chiar în sălile de aşteptare.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că DSP va face controale încrucişate în spitale, însă deocamdată nu a fost făcut public niciun rezultat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO