Salvați Copiii face un apel public: trebuie crescută capacitatea de spitalizare în maternitățile de grad III

Salvați Copiii România

Salvați Copiii România a lansat un apel către autorități, să își asume ca primă prioritate creşterea expertizei și capacităţii de spitalizare a cazurilor grave în unităţi de nivel III.

 

Astfel încât niciun nou-născut cu o stare de sănătate precară să nu fie lăsat în afara actului medical vital.

Pe termen imediat, este nevoie de reclasificarea în maternităţi de grad III a unor maternităţi de nivel II care deja desfăşoară activităţi specifice maternităţilor de nivel III și de creștere a numărului de locuri de Terapie Intensivă în maternitățile de nivel III deja existente.

Asociația de Neonatologie a înaintat către Ministerul Sănătății o propunere de modificare a criteriilor de regionalizare și recunoaștere a competențelor maternităților din țară.

În cursul dezbaterii, un subiect cu implicații grave a fost cel al scăderii la începutul anului 2018 cu până la 30-50% a finanțării către subprogramul de neonatologie al Axei Prioritare – ATI, în toate secțiile din țară.

Pe termen mediu, este importantă introducerea în planul de regionalizare neonatală (prin modificarea Ordinului 910/18.11.2002) şi a Spitalelor de Pediatrie care au compartimente pentru nou-născuţi/terapie intensivă nou-născuţi.

Unele funcţionează ca centre importante, iar altele vor aduce un plus de activitate imediată, în special în zona malformativă, fiind vitale și pentru cazurile medicale.

Pe termen lung, a fost subliniată nevoia pentru construcția unor unități spitalicești noi, cu dotare și personal, în concordanță cu normele europene, precum și dezvoltarea unor rețele de comunicare și dispecerat regional și național perfect funcționale.

Deocamdată, în țară există doar 50% din numărul de paturi necesar pentru spitalizarea cazurilor de nou-născuți cu o stare de sănătate precară, iar dispeceratele și procedurile de transfer sunt disfuncționale.

S-a recunoscut de către toți participanții că în lipsa unei politici publice coerente și transparente în beneficiul sănătății materne și neonatale, sprijinul punctual al organizațiilor neguvernamentale se dovedește vital. Cu toate acestea, nevoia de politici publice coerente și cu o largă susținere politică rămâne absolut necesară.

Setul de recomandări cu privire la reducerea mortalității infantile în România și îmbunătățirea situației din maternități, elaborat de specialiștii participanți, va fi transmis către conducerea Ministerului Sănătății, în atenția doamnei Ministru Sorina Pintea.

De ce e nevoie de o regândire a sistemului?

• Mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naște în spitalul adecvat echipat. În România, este cazul unuia din 10 copii, dar el va supraviețui numai dacă are șansa de a fi tratat într-una dintre maternitățile de nivel III de terapie intensivă nou-născuți din țară.

• Există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar național de peste 500 de paturi, România are doar aproximativ 250 de locuri în terapia intensivă neonatală.

”Salvați Copiii România face eforturi susținute, de șase ani, pentru a reduce rata mortalității infantile, care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană. În toți acești ani, am înțeles că tot ceea ce facem este vital, dar e nevoie de mai mult, și anume o asumare coerentă, la nivel de politici publice, a regândirii sistemului de neonatologie, astfel încât un copil prematur să nu fie lăsat în afara sistemului și abandonat, chiar dacă nu se naște în București. Acesta este rolul organizației neguvernamentale, să persuadeze decidenții politici în a-și asuma soluții consecvente pentru nevoile reale ale societății”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Numărul de locuri de la Terapie Intensivă Neonatală de nivel III din București, cum este și Maternitatea Cantacuzino, este subnormat cu cel puțin 50%, potrivit șefului de secție de neonatologie, dr. Adrian Crăciun, care a explicat: ”Deși scriptic Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea Cantacuzino, de pildă, cuprinde doar 9 locuri, frecvent au fost internați 12, 13, chiar și 14 nou-născuți, ceea ce, la personalul insuficient normat, scade calitatea actului medical și crește riscul de infecții nosocomiale, din cauza supraaglomerării”.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Conform analizei de necesar efectuată de Ministerul Sănătății la sfârșitul anului 2016, la nivel național este nevoie de un minim de 300 de incubatoare, 100 de ventilatoare, 200 de monitoare și 250 de injectomate.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma

 

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Sorina Pintea: ”Vineri vor ajunge în ţară 3.850 de doze de imunoglobulină”
Sorina Pintea: ”Vineri vor ajunge în ţară 3.850 de doze de imunoglobulină”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, joi seară, că a fost suplimentată cantitatea de doze de imunoglobulină care vor ajunge în ţară vineri, fiind vorba despre 3.850 de flacoane livrate de Austria.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania. Cum plănuia să fugă din țară alături de o mătușă
Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania. Cum plănuia să fugă din țară alături de o mătușă

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.