Riscul pastilelor de slabit, vandute la liber pe internet. Specialistii germani dau alerta in Europa

Dată publicare: 27-05-2013 18:49
Dată actualizare: 30-05-2013 00:29


Avertismentul pleaca de la specialistii germani, care atrag atentia ca suplimentul contine o substanta toxica folosita in industria vopselurilor.

Este vorba despre dinitrofenol, care se acumuleaza in organism si poate produce edem pulmonar si stop cardiac.

Semnalul de alarma tras de nemti vine dupa o cercetare la nivel mondial care sustine ca aceasta substanta a provocat 62 de decese.

Alerta a fost data de Ministerul Sanatatii din Germania, care a constatat prezenta pe piata a produsului de slabit Pure Caffeine 200 mg comprimate care contin in loc de cofeina, 2 - 4 dinitrofenol, o substanta foarte toxica. Alerta a fost transmisa in tot spatiul european.

Grav e ca aceste pastile pot fi luate la liber de pe Internet si va pot pune viata in pericol.

Dupa ingerarea lor apar de la simple dureri de cap pana la tahicardie, stop cardiac, edem pulmonar si disfunctii multiple de organe. In plus , autoritatile medicale sustin ca nu exista tratament in acest caz.

"Cu toate sistemele de reanimare sfarsitul e unul letal", a declarat Anca Crupariu, Agentia Nationala a Medicamentului.

Potrivit alertei, substanta se acumuleaza in organism, fiind raportate cazuri de deces dupa consumarea timp de 4 zile a unei doze de 600mg/zi.

Potrivit Institutului de Sanatate Publica din Statele Unite, in ultimii ani la nivel mondial au fost inregistrate 62 de decese cauzate de dinitrofenol, substanta depistata in pastile de slabit.

Presa straina vorbeste despre un tanar care a murit anul acesta, in februarie, dupa ce a luat asemenea pilule. Era fiul unui milionar indian, student la Londra. Si tot in Anglia, o tanara a facut stop cardiac, din aceeasi cauza.

Si medicii nutritionisti de la noi atrag atentia ca dietele cu pastile de slabit pot afecta grav organismul.

In ultimii trei ani, Romania a primit 9 sesizari prin sistemul european de alerta, sesizari legate de pastile de slabit, majoritatea produse in China.


VIDEO PROTVPLUS.RO