Raed Arafat: „Grupul tehnico-științific a propus CNSU ca Bucureștiul și Ilfovul să nu fie carantinate”

Ultima actualizare: 15-10-2021 17:43

După ce INSP propusese instituirea carantinei pentru 14 zile, Raed Arafat a anunțat că Grupul tehnico-științific a propus astăzi Comitetului Național pentru Situații de Urgență ca Bucureștiul și Ilfovul să nu fie carantinate.

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat, vineri, că circa 396 de ventilatoare din depozitele Unifarm vor fi distribuite în spitale: „396 de ventilatoare din depozitele Unifarm vor fi transferate de urgență, gratuit, către Departamentul pentru Situații de Urgență, de unde vor ajunge în spitale”.

Oficialul a prezentat și bilanțul copiilor înfectați cu Covid: „404 copii sunt internați în spitale cu COVID-19, 38 dintre ei în secții de Terapie Intensivă”. 

„Spitalele de Primiri Urgențe vor deveni mici secții de Terapie Intensivă”, iar numărul ambulanțelor din București a fost suplimentat semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 30-40%, inclusiv pentru testări”, a punctat secretarul de stat.

Arafat: „Numărul ambulanțelor din București a fost suplimentat”

Firma producătoare Roche a anunțat, vineri, Ministerul Sănătății că va livra în România 5.670 de flacoane de Tocilizumab, medicament pe care autoritățile nu au reușit să îl găsească de cumpărat nici prin Mecanismul european de protecție civilă, astfel că s-a discutat direct cu firma care în produce, a precizat Raed Arafat.

Raed Arafat: „România a primit aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, de la Italia, după activarea mecanismului”.

„Numărul ambulanțelor din București a fost suplimentat semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 30-40%, inclusiv pentru testări”, a adăugat Arafat.

De ce nu pot fi carantinate Bucureștiul și Ilfovul

„În privința introducerii certificatului verde, acestă măsură nu este încă decisă, ci se află la nivel de discuții”, a afirmat șeful DSU.

Întrebat dacă avea informații despre stocurile de ventilatoare de la Unifarm, Arafat a precizat: „Aceste stocuri au avut foarte multe povești, știm foarte bine și știați foarte bine. Ele au fost o vreme investigate, a fost sechestru pe ele. Ele inițial ar fi trebuit să fie vândute spitalelor, au fost achiziționate pe baza unui credit luat de Guvern. Urmează în perioada următoare să vedem care este soluția optimă. În acest moment, în care am epuizat stocurile, era normal să apelăm la această soluție”.

Raed Arafat spune că Grupul tehnico-științific a propus, vineri, Comitetului Național pentru Situații de Urgență ca Bucureștiul și Ilfovul să nu fie carantinate, după ce INSP propusese instituirea carantinei pentru 14 zile. 

Astăzi a avut loc întâlnirea Grupului Tehnico-Ştiinţific în cadrul căruia ne-am consultat pe propunerea INSP-ului de carantinare a Bucureşti-Ilfov. Hotărârea votată în majoritate în cadrul grupului a fost de a propune de a nu se carantina Bucureşti-Ilfov, asta va fi propunerea care va merge către CNSU şi care, în cursul zilei de astăzi, va fi prezentată miniştrilor şi membrilor CNSU şi premierului. 1. De a nu se institui măsura. 2. De a se întări toate măsurile de control şi de implementare, de inspecţie a măsurilor care există până acum. 3. Propunerea de a abilita Grupul Tehnico-Ştiinţific şi INSP de a veni cu măsuri suplimentare dacă se impune, pe care să le propunem CNSU spre adoptare. Deci măsuri suplimentare peste cele care există acuma, dar asta nu se va face astăzi, urmează să fie subiectul unor discuţii şi să fie prezentat CNSU într-o altă dată”, a declarat Arafat, vineri, într-o conferinţă de presă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO