42% dintre romani sar peste micul dejun, iar cina a devenit masa principala a zilei
Viata la oras este din ce in ce mai agitata si tocmai de aceea, o parte dintre noi si-au schimbat obiceiurile alimentare. In graba catre serviciu, tot mai multi sar peste micul dejun, dar nu si peste cina, care a devenit masa principala a zilei
Si pentru ca mancam pe apucate, tarziu in noapte, am inceput sa stam rau si la cantar. O treime dintre romani sunt supraponderali, asa cum arata datele unui studiu recent.
Oua, paine prajita si un suc natural de fructe. Acest mic dejun le este strain multor romani, de vreme ce 42% sar peste cea mai importanta masa a zilei.
Cei care isi incep totusi ziua cu un aport de energie sunt romanii mai in varsta, cu educatie peste medie si venituri mari.
Trecem la gustarea dintre mese. Fie o punga de chipsuri, un sandvis sau un produs de patiserie, care amana de fapt foamea de peste zi. Un procent ridicat al populatiei nu are un regim alimentar cu trei mese principale, potrivit unui studiu ISRA Center.
Ce preferam totusi la pranz? Ciorba sau supa, produsele lactate, cartofii prajiti ori piure si salatele, acestea sunt alimentele care nu lipsesc din meniul saptamanal al romanilor.
Preferinta pentru ciorba scade, pe masura ce creste nivelul de educatie. In schimb, creste consumul de salate si fripturi la gratar.
S-a observat totusi ca persoanele necasatorite, cele care locuiesc singure si tinerii care folosesc indelung internetul consuma foarte putine alimente gatite lent, precum ciorba si mai mult cartofi prajiti, pizza si gratarele rapide.
Surprinzator este ca preferinta pentru fast-food creste odata cu nivelul de educatie si de venituri, probabil din cauza ritmului alert de viata.
Astfel 24% dintre romanii cu studii superioare consuma saptamanal hamburgeri. La fel si 35% dintre cei care castiga peste 3.500 de lei lunar, mai arata datele studiului ISRA Center.
Mai mult de jumatate dintre medicii de familie considera ca alimentatia romanilor este departe de a fi una sanatoasa si corecta.
Peste 90% dintre medicii de familie apreciaza ca romanii nu mananca regulat, consuma multe grasimi si mancaruri grele, folosesc in exces sare si zahar, iar masa de seara este cea mai bogata.
La studiul facut de compania de cercetare a pietei ISRA Center au participat 521 de romani, care locuiesc la oras si au intre 20 si 65 de ani.
Datele au fost culese prin interviu fata in fata in primavara anului 2011.
ISRA Center este o companie de top de cercetare de piata din Romania si detine o experienta de peste 10 ani pe piata romaneasca, avand un portofoliu important de clienti si solutii de research.